≫ 

OVO MOGU SAMO JAPANCI: Smislili su kako da izbegnu katastrofu i transformišu u nešto što će im promeniti živote (VIDEO)

Ne samo da može da izdrži izuzetno snažne udare tajfuna, već može i da transformiše njihovu snagu i spreči ogromnu materijalnu štetu i ljudske žrtve

  • 1

Japanski inženjer Acuši Šimicu izumeo je prvu turbinu za tajfune, uz čiju pomoć će jednu od prirodnih katastrofa pretvoriti u izvor energije koji će Japan snabdevati narednih 50 godina.

Najveća oluja U ISTORIJI ruši sve po Tajvanu do temelja. I nije ni blizu kraja (FOTO)

Ovaj poseban uređaj osmislio je ne samo da izdrži izuzetno snažne udare tajfuna već i da transformiše njihovu snagu u nešto što nije ogromna materijalna šteta i ljudske žrtve.

Prosečno snažan tajfun proizvodi kinetičku energiju ekvivalentnu polovini svetske proizvodnje električne energije, koja bi, kako kaže Šimicu, Japan mogla da snabdeva narednih 50 godina.

Njegova ideja bi za ovu zemlju mogla da bude izuzetno dragocena budući da Japan trenutno oko 84 odsto svojih energetskih potreba zadovoljava uvozom, a njihov plan da se preorijentišu na energiju vetra je bio prilično neuspešan.

- Decenijama uvozimo turbine iz Evrope, koje uopšte nisu dizajnirane za zone u kojima ima tajfuna, a mi smo ih instalirali bez podrobnog razmatranja i sada su skoro potpuno polomljene - objašnjava Šimicu.

Posledično, fokus japanske vlade je prebačen na solarne panele, koji su sada uobičajen prizor na mnogim krovovima širom zemlje, ali to ne rešava njihove energetske probleme.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naime, Zemlja izlazećeg Sunca paradoksalno bi imala više koristi od vetra, ali je njegova energija trenutno neiskorišćena.

Imajući u vidu da je Japan samo ove godine pogodilo šest tajfuna, nimalo ne iznenađuju navodi inženjera Šimicua, koji tvrdi da ova zemlja ima potencijal da vetar pretvori u svoju supermoć.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA