≫ 

DOBRODOŠLI U ŠKORPION: Ovo je najokrutniji politički zatvor, iz njega retko ko izađe živ (VIDEO)

Većina zatvorenika su islamisti, a veliki broj njih je mučen, ponekad i do smrti, kako se navodi u nekoliko svedočenja

  • 0

Zatvor "Škorpion" poznat je po izveštajima i ispovestima u kojima se navodi da službenici i čuvari maltretiraju i tuku zatvorenike. Prema iskazima porodica zatvorenika, ovo je jedan od najozloglašenijih zatvora u Egiptu.

DIVLJAČKE IGRE: Snimak sa prošvercovanog telefona otkrio kako robijaši prekraćuju vreme (VIDEO)

Robijaše izoluju u skučene ćelije kako bi ih "disciplinovali", a zabranjeno im je viđanje sa porodicama i advokatima. O detaljima života u ovom zatvoru sastavljen je izveštaj "Mi smo u grobnicama: Zlostavljanje u egipatskom zatvoru Škorpion" na čak 80 strana.

U njemu je dokumentovano okrutno i nehumano ponašanje službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta, među kojima su i primeri kršenja opštih međunarodnih normi za tretman zatvorenika.

Ovo je maksimalno obezbeđen objekat u kom su smešteni politički zatvorenici, uključujući vođe Muslimanske braće i pokreta 6. april, a takođe i politički aktivisti poput Ala Abdelfetaha. Škorpion je udaljen dva kilometra od ulaza u zvanični zatvor Tora, a poslednji je u seriji zatvora, iako se nalazi na samom kraju okružen je zidom od sedam metara, oklopnim kapijama kao i kancelarijama službenika koje se se nalaze iza čeličnih rešetki.

Zlostavljanje u "Škorpionu" se događa godinama i sakriveno je iza zidova ove institucije, bez ikakvog nadzora tužilaca i nadležnih oragana. U periodu između maja i oktobra 2015. godine u zatvoru je preminulo najmanje šest osoba, zbog, kakao se navodi, neadekvatnog lečenja.

Zatvorenici nemaju krevete, predmete za osnovnu higijenu kao ni potrebnu lekarsku negu. Hjuman Rajts Voč je intervjuisao 20 rođaka zatvorenika u ovoj jezivoj građevini, kao i dva advokata. Takođe, povodom ovih istraživanja pregledani su zdravstveni kartoni i fotografije bolesnih i umrlih zatvorenika.

Škorpion zatvor je otvoren 1993. godine i urađen je na osnovu najsigurnijih američkih objekata. Većina zatvorenika su  islamisti, a veliki broj njih je mučen, ponekad i do smrti, navodi se u nekoliko svedočenja.

Ideja o njegovoj izgradnji predložena je od strane grupe oficira nakon što su se vratili iz trening misije od pet godina u SAD, gde ih je obučavao FBI. Tokom 1991. godine bivši ministar unutrašnjih poslova Hassan el-Alfi i grupa njegovih pomoćnika, uključujući i generala Habib el-Adlija, tadašnjeg pomoćnika ministra za državnu bezbednost, počela je pripreme za neposrednu realizaciju ovih ideja.

Izgradnja Škorpiona trajala je dve godine. Sastoji se od 320 ćelija podeljenih u četiri horizontalna odeljenja u obliku slova H. Svaka ćelija ima sijalicu od 100 vati koju kontroliše uprava zatvora. Oni takođe mogu smanjiti dotok vode, svetlo kao i zatvoriti prozore ukoliko to žele. S druge strane postoji područje od 25 metara, 15 metara u obliku slova L i ovaj prostor se koristi ponekad za sport ili trčanje. U ovom zatvoru 20 ćelija se koristi kao disciplinsko odeljenje, samice za političke zatvorenike, gde im je uskraćeno svetlo kao i govor.

Zatvor je takođe korišćen za "ispitivanje" zatvorenika koje je SAD slala u Egipat nakon 11. septembra, kao i programe mučenja u poslednjoj deceniji. U nekim izveštajima on simbolizuje ekstremno nezakonito i nečovečno postupanje prema zatvorenicima - insekti se namerno propuštaju u uske ćelije, tehnike mučenja uključuju genitalije, a bilo je i slučajeva seksualnog zlostavljanja, optužbe su izmišljene, a oni koji su u pritvoru zbog političkih neslaganja su optuženi za terorizam.

Međutim, zatvor nije zatvoren nakon revolucije u kojoj je svrgnut Mubarak.

U Egiptu većina, ako i ne i sve, ovih stvari je zabranjena, uprkos tome što su ova prava zagarantovana propisima o zatvorima u Egiptu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor:hrw.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA