OTROVNIJA OD KOBRE: Ako vas ujede ova zmija, nema vam spasa (FOTO) (VIDEO)

Kad ujede smrt nastupa vrlo brzo, ali otrov "ubice drugih ubica" može da nam koristi

  • 1

Naučnici sa Univerziteta Kvinslend u Australiji otkrili su kako da koriste otrov vrlo opasne plave koralne zmije u svrhu ublažavanja bolova kod ljudi.

OVO JE NAJOPASNIJE OSTRVO NA SVETU: A kada vidite zašto slediće vam se krv u žilama (VIDEO)

Plava koralna zmija (Calliophis bivirgata) živi u jugoistočnoj Aziji, naraste do skoro 2 metra u dužinu, a njene otrovne žlezde su duge kao trećina njenog tela, što ih čini najvećim na svetu.

Krasi je vrlo specifičan, čak atraktivan izgled u kojem odskače žarko crvena glava, crveni rep i tamno plavo telo preko kojeg prolaze jedna ili dve bele crte. Upravo njena žarka glava asocira na opasnost koja se krije u vrlo moćnom otrovu čija je glavna odlika da brzo ubija.

Za razliku od drugih otrovnica iz porodica guja, njen otrov ne sadrži neurotoksine, već citotoksine koji uzrokuju propadanje mišićnih ćelija.

Foto: Wikimedia/LinasD Foto: Wikimedia/LinasD

- Većina zmija ima otrov koji deluje kao moćni sedativ nakon kojeg se uspavate, usporite i u slučaju ugriza kod vrlo opasnih zmija umrete. Otrov ove zmije deluje gotovo momentalno zbog toga što obično lovi vrlo opasne životinje koje mora brzo da ubije kako ne bi imale vremena da se odupru. Ova je zmija "ubica drugih ubica" - kaže dr Brajan Fraj sa Univerziteta Kvinslend, što potkrepljuje informacijom da plava koralna zmija napada i manje primerke kraljevske kobre, najveće otrovnice na svetu koja može narasti do 5,7 metara.

Ime kraljevske kobre na latinskom, Ophiophagus hannah, znači "žderač zmija" i očigledno otkriva prehrambene preferencije te veličanstvene zmije, a posredno objašnjava i zašto se plava koralna zmija zove "ubica drugih ubica".

Dosad su naučnici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu otrova nekih puževa i škorpiona, ali budući da su gmazovi evolucijski bliži čoveku, lek razvijen iz otrova plave koralne zmije mogao bi biti uspešniji, kaže dr Fraj.

- Otrov ove zmije napada naše natrijumove kanale, koji su ključni u prenošenju bola. Ovo bismo potencijalno mogli da okrenemo u nešto što će olakšati bol i što će bolje delovati na ljude. Ima najduže otrovne žlezde na svetu, ali tako je lepa. Vrlo je retka i video sam samo dve u divljini, ali je bez premca moja najomiljenija vrsta zmije - rekao je dr Fraj koji nije propustio da iskaže i svoje divljenje ovom zmijom.

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • .S. S.

    2. decembar 2016 | 12:05

    Znam jednu takvu isto jezikom laprca i ujeda na prvu truje samo tako samo ja imun prirodno pa ne reagujem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA