≫ 

POGLEDAJTE PRVE FOTOGRAFIJE: Najsjajniji i najveći Mesec noćas obasjava nebo, ovako nešto se viđa jednom u životu (FOTO) (VIDEO)

Supermesec je obično 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od punog Meseca

  • 4

Večeras je Mesec najveći i najsjajniji, tako da ako pogledate večeras u nebo, svedočićete nečemu zaista spektakularnom - ogromnom Supermesecu

OVAKO NEŠTO NIJE VIĐENO 70 GODINA: Sutra uveče na našem nebu će se pojaviti optička iluzija (VIDEO)

Mesec je bio veliki i prošlog meseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u poslednjih 70 godina.

Za "supermesec" su potrebne dve stvari - mora da bude pun i da bude naročito blizu Zemlje. Mesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.

Supermesec će biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u poslednjih nekoliko decenija, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada videti u životu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

USKORO ĆE SE POJAVITI EKSTRA-SUPERMESEC: Ako ovo uradite, privući ćete novac! Sledeću priliku imate tek za 18 godina (VIDEO)

Supermesec je obično 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od punog Meseca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izađite večeras napolje, negde gde nema puno uličnog svetla i pogledajte u nebo. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodiće se optička iluzija zbog koje će Mesec izgledati još veće i spektakularnije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Još jedan supermesec trebalo bi da se pojavi 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovome veku. Međutim on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako sjajan, otežaće posmatranje kiše meteora sledećeg meseca, dodaje BBC.

Uživo prenos spekatakularnog Supermeseca možete gledati ovde:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA