Upecao je nešto ljigavo teško 60 kilograma, užasno je smrdelo. U sledećem trenutku je shvatio da je to PLUTAJUĆE ZLATO (FOTO)

Ribar Kalid će za svoj će ulov dobiti oko 2 miliona dolara i planira da napusti ribarenje i počne da živi luksuznim životom

  • 0

Ribar Kalid Al Sinani iz Omana imao je neverovatnu sreću kad je pregledajući svoje mreže na Kuarait obali ugledao plutajuću čudnu supstancu, tešku više od 60 kilograma.

FRAPIRAO SAM SE KAD SAM IZVUKAO OVO ČUDO IZ VODE: Ali onda je usledio još veći šok (FOTO)

Supstanca, nalik vosku sive boje, zove se ambra i redak je nusproizvod kitovog digestivnog sistema koji se naziva još i plutajuće zlato.

Visoko je cenjena jer je elitni proizvođači parfema koriste u hemijskoj reakciji koja omogućava da miris parfema na koži duže traje. Kalid je lokalnim medijima objasnio da je bio na povratku kući kada je, već izdaleka, osetio strašan smrad.

Prateći miris, našao je poveću tvorevinu kako pluta na talasima. Konopcima je skupio i doteglio u luku. Kalid ima oko 30 godina i za svoj će ulov dobiti oko 2 miliona dolara. Planira da napusti ribarenje i počne da živi u luksuzu.

Ambru je čvrsta intestinalna izlučevina kita ulješure koja konzistencijom podseća na spermu. Trebaju joj godine da nastane i smatra se da životinju štiti od oštrih i teških stvari koje proguta. Ambra, u hemijskoj reakciji, fiksira miris na ljudskoj koži i puno je bolja od sintetičkih alternativa.

U okeanima pluta godinama pre nego što stigne do obala, a uticaj sunca i slane morske vode je pretvaraju u mekanu, sivu skupinu, strukture slične vosku. Nazivaju je plutajući zlato zbog visoke vrednosti koju za nju plaćaju proizvođači parfema i vrlo je retka.

Najveća je nađena u Australiji 1913.godine i težila je 455 kilograma. Ambra zapravo nastaje zbog kitovih probavnih smetnji. Pod uticajem sunca i morske vode od crne postaje siva ili svetlosmeđa. Ribari je skupljaju mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom okeanu ili kod obala Australije.

(Telegraf.rs / Izvor: telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA