≫ 

OVO SU NAJJEZIVIJA MESTA U EVROPI: Na njima su sahranjeni oni koji su mučeni i ubijeni, prate ih kletve i strašne legende (FOTO) (VIDEO)

Nekada su uzrok smrti bili ratovi, nekada bolest, a leševi i kosti su korišćeni ili sahranjivani na danas nezamisliv način

  • 6

Ova mesta u Evropi su spomenici najvećih zločina i stradanja, a duga i bogata evropska istorija je istorija smrti i umiranja. Nekada su uzrok smrti bili ratovi, nekada bolest, a leševi i kosti su korišćeni ili sahranjivani na danas nezamisliv način.

ISTINU ZNA SAMO LOPATA: Pronađeni misteriozni nacistički tuneli u kojima je Hitler pravio atomsku bombu?

Kapelica kostiju, Portugal

"Kapelica kostiju" (Capela dos Ossos) jedna je od najzanimljivijih ali i najjezivijih kapelica na svetu. Nalazi se u portugalskom gradu Evori, na ulazu u crkvu Svetog Franje. Ime je dobilo zbog dekoracije koju čine kosti pet hiljada redovnika. Kapelica je sagrađena tokom 16. veka u duhu protivreformacije i misli da je "život tek prolazno stanje", pa stoga ne iznenađuje da na krovu kapelice piše "Bolji je dan smrti nego dan rođenja".

Kosturnica Sedlek, Češka

U predgrađu Kutna Hore u Češkoj nalazi se kapelica u koju su uzidane kosti između 40 i 70 hiljada ljudi. Većina njih je umrla za vreme "Crne Smrti" u doba kuge tokom koje je umrlo 75 miliona ljudi. Kosturnica nosi titulu svetske baštine, a godišnje je posećuje oko 200 hiljada ljudi.

Kapucinske katakombe u Palermu

Nakon što je groblje kapucinskog reda postalo premalo, oni su ispod njega počeli da iskopavaju katakombe u kojima su sahranjivali sveštenike i redovnike. Vremenom su u katakombe počeli da ukopavaju i društvenu elitu, pa je pokop u kapucinskim katakombama postao svojevrsni prestiž. Poslednja sahranjivanja su tu održana 20-tih godina prošlog veka, a u katakombama se nalazi oko osam hiljada preminulih i oko 1250 mumija.  Najpoznatije telo pokopano u kapucinskim katakombama je telo dvogodišnje devojčice Rosali Lambardo čije je telo fantastično očuvano zahvaljujući proceduri profesora Alfreda Salafia.

6 JEZIVIH FENOMENA KOJE NIKO NE MOŽE DA OBJASNI: Za nas će oni zauvek ostati TAJNA

Staro jevrejsko groblje, Češka

Najveće jevrejsko groblje u Evropi otvoreno je u Pragu u prvoj polovini 15. veka, a poslednji pogreb je obavljen 1787. godine, tri godine nakon što je zabranjeno sahranjivanje unutar samog grada iz higijenskih razloga. Ljude su sahranjivali jedne iznad drugih, pa groblje na pojedinim mestima ima i do 12 slojeva. Vidljivo je oko 12 hiljada nadgrobnih spomenika, a na groblju je pokopano oko sto hiljada ljudi.

Crkva Svetog  Juraja, Češka

Crkva Svetog Juraja sagrađena je u 14. veku, a 60-tih godina prošlog veka joj se urušio krov za vreme sahrane. Lokalne vlasti nisu prikupile dovoljno veliki iznos sredstava da se crkva obnovi, pa je češki umetnik Jakub Hadrava došao na ideju da se u nju postave jezive instalacije - duhovi i prikaze. To je privuklo turiste iz celog sveta pa je obnova sve izvesnija.

 

old Jewish cemetery in Prague A photo posted by Maria Pavlova (@zernoroli) on

 

Ostrvo Poveljija, Italija

Poveljija je ostrvo koje se nalazi nedaleko od Venecije. Često se opisuje kao jedno od najukletijih mesta na planeti, kao najukletije ostrvo na svetu. Prvi stanovnici su na njega došli 421. godine kako bi se sklonili od varvarskih invazija, a u 9. veku ostrvo je postalo gusto naseljeno mesto puno života. S obzirom na česte ratove, vlasti u Veneciji su raselile ostrvo i ono je od 1379. godine postalo utvrđenje i tačka odbrane u sukobima protiv Đenove. U naredna tri veka kada je kuga harala Venecijom, ovo ostrvo je postalo karantin za obolele i masovna grobnica za preminule. Epidemija iz 1629. godine je u roku od sedam meseci uzela danak od osamdeset hiljada života. Usred opšte panike obolele su prebacili na ostrvo, a mnogi su spaljeni živi i bačeni u neoznačene masovne grobnice.

Pariske katakombe, Francuska

Pariz je jedan od gradova s najbogatijim podzemljem i vešto skriva tajni lavirint podzemnih tunela koji se protežu na više od trista kilometara kroz njegovu "utrobu". Za javnost su otvorena samo dva kilometra podzemlja poznata kao pariske katakombe (ili podzemna kosturnica), a njihova istorija je jeziva kao i mesto koje je moguće posetiti danas. S razvitkom francuskog glavnog grada i rastom stanovništva gradska groblja su postala pretrpana, a zbog neodgovarajućih uslova sahranjivanja u centru grada u 17. i 18. veku bilo je mnogo zaraznih bolesti. Zato je odlučeno da se kosti premeste u podzemne hodnike.

Foto: Wikipedia/Postdlf Foto: Wikipedia/Postdlf
Foto: Wikipedia/Gmihail Foto: Wikipedia/Gmihail
Foto: Wikipedia/Nsandre Foto: Wikipedia/Nsandre
Foto: Wikipedia/Nsandre Foto: Wikipedia/Nsandre

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA