Ako kupite ovakvu mačku, neće vam biti ljubimac - napraviće od vašeg života PAKAO!

Učesnici istraživanja su upitani da objasne kako se njihove mačke ponašaju u uobičajenim situacijama

  • 2
Mačke koje će vas nasmejati Foto: Tumblr

Najnovije istraživanje sprovedeno na kalifornijskom univerzitetu pokazalo je kako su šarene mačke agresivnije od ostalih mačaka, objavljeno je u američkom časopisu Journal of Applied Animal Welfare Science.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto mačke ne vole slatkiše?

Boja krzna je nešto što se nasleđuje, pa su geni krivci za boju krzna narandžastih i crnih  mačaka, jer je to nešto što nosi X hromozom, Upravo iz tog razloga su šarene mačke uglavnom ženke. Svaku boju nosi drugi X hromozom, pa su zato životinji neophodna ta dva. Šarene mačke koje su mužjaci nastale su kao rezultat genetske mutacija koja ih ostavlja sa XXY genotipom.

Način ponašanja isto tako može da se nasledi pa će sijamske mačke češće da sisaju vunu. Za druge osobine, kao što je npr. stidljivost, veruje se da se razviju kao mačkin odgovor na okruženje. Istraživanjem se tražilo da li su te dve stvari na neki način povezane.

Sprovedena je anketa u kojoj je učestvovalo više od 1400 vlasnika mačaka, a upitani su kako se ponašaju njihove mačke u svakodnevnim aktivnostima, dok se maze i kad su kod veterinara. Uzorak je činilo 657 mužjaka i 617 ženki mačaka koje uglavnom žive u severnoj Americi. 

Foto: Instagram/smoothiethecat Foto: Instagram/smoothiethecat

Istraživači su zaključili da su šarene mačke agresijivne prema ljudima nego jednobojne mačke. Neočekivano, sivo-bele mačke su takođe agresivne.

Ovo nije prvo istraživanje u kom je boja krzna povezivana sa određenim ponašanjem ili drugim naslednim osobinama. Boja je ranije dovođena u vezu sa agresijom koker španijela i sa ponašanjem labradora. Belo krzno mačke je dovođena u vezu sa gluvoćom.

Za istraživanje nije odabran slučajni uzorak vlasnika mačaka, tako da ima još dosta da se radi, ali za sada istraživanje daje krebilitet ideji da postoji veza između boje krzna i ponašanja.

- Ovi rezultati podržavaju ranije mišljenje u vezi sa time da su boja krzna i ponašanje mačke povezani i to može vlasnicima dosta da pomogne u razumevanju svojih ljubimaca - rekli su istraživači.

Ipak, rezultati nisu toliko dramatični da kažu da niko ne treba da uzme šarenu mačku. Razlike su veoma male, ali ovo znanje može da pomogne vlasnicima i veterinarima da se bolje pripreme za ponašanje koje mogu da iskuse.

(Telegraf.rs / Izvor: mentalfloss.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • maja

    28. novembar 2016 | 10:46

    najumiljatija je zelena prugasta srpska mačka.

  • Beogradjanka

    28. novembar 2016 | 18:42

    Nije mi jasno zašto na svaki komentar, kakav god bio neko stalno lupa minuse, i kad ima i kad nema potrebe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA