Otkrivena tajna koju je 80 godina krio grob sa kukastim krstom usred brazilske džungle. Za ovaj plan niko nije znao! (FOTO)

Tajna misija u Amazoniji nazvana je "Projekat Gvajana"

  • 0

Jedan grob sa kukastim krstom već 80 godina misteriozno stoji u brazilskoj džungli, na njemu piše: Ovde je 2. januara 1936. godine umro Jozef Greiner, u službi nemačke istraživačke ekspedicije.

>>> "OVDE LEŽI ADOLF HITLER, FIRER TREĆEG RAJHA": Pronađen grob koji otkriva najveću tajnu i menja istoriju?!

Nije tajna da su mnogi nacisti posle Drugog svetskog rata utočište u Južnoj Americi i tome su istoričari pisali stotine knjiga, ali daleko manje se zna o nacističkoj ekspediciji koja se dogodila pre početka najvećeg vojnog sukoba u istoriji, piše New York Times.

Postavlja se pitanje otkud grob naciste u izolovanom selu Laranjal do Jari u brazilskoj prašumi? Odgovor se krije u nameri Nemaca da pre rata uspostave mostobran u Južnoj Americi i osvoje veći deo amazonskog korita.

Tajna misija nazvana "Projekat Gvajana" nastala je iz ekspedicije u Amazonu koju je predvodio Oto Šulc-Kampfenkel, berlinski zoolog, režiser dokumentarnih filmova i član Hitlerovih SS divizija.

Punih 17 meseci, od 1935. do 1937. godine, nacistički naučnici i istraživači predvođeni Šulc-Kampfenkelom, probijali su se kroz prašumu blizu brazilske granice s Francuskom Gvajanom. Skupljali su životinjske lobanje, nakit od domorodačkih plemena i proučavali topografiju uz reku Jari.

- Ekspedicija je počela s uobičajenim naučnim pretenzijama. Ali, u Nemačkoj je počinjao rat i Šulc-Kampfenkel došao je na ideju o nacističkoj kolonizaciji - kaže Jens Glusing, dopisnik Der Spiegela iz Brazila i autor knjige Projekt Gvajana.

Ipak, misija je doživela neuspeh, delom jer je teritorija Francuske Gvajane pala u ruke kolaboracionističke vlade iz Višija, a delom zbog loše sreće koju je Šulc-Kampfenkelova ekspedicija imala.

On je za svoju ekspediciju na raspolaganju imao hidroavion Heinkel He 72, koji je bio predstavljen kao ponos nacističke industrije Ali, avion se prilikom sletanja prevrnuo od udarca u plutajuće deblo, samo nekoliko nedelja nakon početka ekspedicije.

Vremenom naciste su oslabile malarija i druge tropske bolesti. Sam Šulc-Kampfenkel preživeo je tešku difteriju, ali njegov najbliži saradnik Josef Greiner nije preživeo - ubila ga je nepoznata groznica, a njegov grob usred neprohodne džungle stoji kao simbol još jednog neuspešnog nacističkog plana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA