≫ 

Otrovne olovke, eksplozivni pacovi i karmini koji rešetaju: Sve što nikad nismo videli o tajnim ratovima i trikovima špijuna (FOTO)

Izložba "Tajni ratovi" prikazuje naprave i trikove tajnih agenata u poslednjih 100 godina

  • 2

Pištolji u karminu, otrovne olovke i eksplozivni pacovi prikazani su na izložbi "Tajni ratovi" u Parizu koja prikazuje naprave i trikove tajnih agenata u poslednjih 100 godina.

 

>>> Misterija štafete poslednjeg jugoslovenskog kralja: Završila je kao merica za žito, a onda su na njoj videli čudne znakove (FOTO)

 

Izložba otvorena prošlog meseca u Palati invalida priča priču o tome kako su špijuni širom sveta regrutovani, obučavani i kakvu su opremu imali tokom tajnih misija u periodu između početka Prvog svetskog rata i kraja Hladnog rata, prenosi Beta.

 

"Tajni ratovi" posetiocima pružaju mogućnost da kroz 400 predmeta, naprava i dokumenata, prožive dane špijunaže pre nego što je ona prešla na internet. Većina predmeta, vlasništvo kolekcionara iz Francuske, Britanije, SAD i Nemačke, nikada do sada nije prikazana javnosti.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Daleko od glamuroznog stila Džejmsa Bonda, izložba govori o životima muškaraca i žena koji su rizikovali živote kako bi prikupili podatke i sproveli tajne operacije, podmetnuli lažne informacije i izveli misije destabilizacije.

 

Posetioci mogu da vide pakete za prerušavanje, koji uključuju lažne brkove i perike i opremu agenata, poput minijaturnih kamera i diskretnih snimača zvuka. Radoznali imaju uvid i u rijetke dokumente, poput prvog pominjanja Adolfa Hitlera u francuskim dosijeima 1923:

 

- Nije idiot već veoma vešt demagog - pisao je tada agent.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Špijuni su koristili razne tehnike za prikrivanje objekata, od poštanskog sandučeta na grani drveta do pištolja koji izgleda kao ruž za usne. Mrtvog pacova napunjenog eksplozivom agent bi mogao da ostavi u gomili uglja namenjenog loženju parne lokomotive, pa kada pacov zajedno sa ugljem dospe u vatru, motor eksplodira.

 

Od osnivanja stalnih obaveštajnih službi krajem 19. veka, naučni i tehnološki progres omogućio je stručnjacima da špijunske naprave i oružja budu još manja, tiša i neuočljivija.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

"Bugarski kišobran", koga su zapravo izmislile sovjetske tajne službe, imao je za cilj da diskretno ubrizga otrov u telo žrtve, izazivajući smrt u roku od nekoliko dana. Među spektakularnim predmetima je i čuvena nemačka mašina za šifrovanje u Drugom svetskom ratu Enigma, kao i prava podmornica koju su 1970. koristili francuski tajni agenti.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Različiti inserti iz filmova ilustruju mitove i zablude o špijunskom poslu. Ali izložba prikazuje i stvarne rizike života u senci. U ratnim vremenima, agente su mogli smatrati ratnim zarobljenicima, suditi im i potencijalno ih osuditi na smrt. Neki agenti nosili su skrivene pilule cijanida, koje su mogli da progutaju kako ne bi progovorili u slučaju hapšenja i mučenja.

 

- U vreme mira, bilo je još jednostavnije, nisu imali nikakav status - rekao je jedan od kustosa izložbe Fransoa Lagranž.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, najveći uspeh službi je čuvanje tajni. Neki agenti pišu svoje memoare 40 ili 50 godina kasnije.

 

- Tek tada možemo da napravimo ravnotežu između onoga što je prošlo dobro i onoga što je prošlo loše. Poverljivi dokumenti u arhivama otvaraju se tek 50 ili 100 godina kasnije. Mora dugo da se čeka kako bi se dobila potvrda šta se zaista dogodilo - kaže Langranž.

 

Izložba, s komentarima na engleskom i francuskom, otvorena je do 29. januara 2017.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA