• 2

Ako se bude otopio sibirski večni led, oslobodiće se mnogo opasnije stvari od kostiju i leševa! (FOTO)

Led će osloboditi neka neverovatna bića, ali i gasove

  • 2

Hiljadama godina, sibirski predeli okovani večnim ledom služili su kao veliki hladnjak za sve što je u njemu pokopano. Ali sada se ovo tlo zbog globalnog otopljenja počelo postepeno odmrzavati, a tundra se zagreva dvostruko brže nego ostatak planete.

I PINGVINI SE OVDE SMRZAVAJU: Na ovih 5 mesta na Zemlji život je nemoguć za čoveka (VIDEO)

"Permafrost je tempirana bomba", tvrdi Robert Spenser, naučnik i stručnjak za pitanja životne sredine na Univerzitetu Florida. Kad se odledi, piše Vird, led bi na slobodu mogao pustiti celu paletu dosta loših stvari, a ovo su neke od njih.

1. Bakterije

Nivo pretnje: Povremena opasnost

Pre 75 godina, epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila je krda irvasa. Kada su se u junu leševi odledili, bolešću je inficirano 23 ljudi, od kojih je jedan preminuo od posledica bolesti.

2. Ugljenik

Nivo pretnje: Dosta opasno za civilizaciju

Ostaci trava i drugih biljaka i životinja zakopani u večnom ledu mogli bi otpustiti nekih 1.500 milijardi tona ugljenika. Mikrobi koji bi se hranili podgrejanim ostacima ispustili bi dodatne količine ugljen-dioksida koji bi dodatno podstakao zagrevanje atmosfere, i tako potpomogao otapanje leda i ubrzao proces globalnog zagrevanja.

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

3. Metan

Nivo pretnje: Ekstremna opasnost za civilizaciju

Naučnici su 2014. godine počeli primećivati masivne kratere duž udaljenog ruskog poluostrva Jamal. Oni su nastajali kako je tlo postajalo sve toplije i vlažnije, a bakterije počele proizvoditi više metana (koji je, usput, 30 puta potentniji za grejanje atmosfere od ugljen-dioksida). Ovi džepovi ispunjeni plinom počeli su se stvarati ispod zemlje i u nekom trenutku bi eksplodirali, stvarajući duboke procepe u tlu.

4. Sibirsko plemstvo

Nivo pretnje: Malo uznemirujuće

Ruski naučnici su 1993. godine pronašli 2.500 godina star leš žene u izrazito dobrom stanju. Njeno telo, puno tetovaža, pokopano je s pozlaćenim figuricama, posudama za začine i šest konja. Arheolozi smatraju da je žena bila pripadnica lokalnog plemstva i ekshumirana je za dalje proučavanje. U međuvremenu, trupla ostalih članova plemenitaških porodica pokopani u drugim plebejskim grobnicama najverovatnije će istrunuti.

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

5. Kljove mamuta

Nivo pretnje: Za slonove, visoka

Klimatske promene, zbog ubrzavanja erozija tla, počeće na površinu da izvlače kosti iz predistorije. Kada se to dogodi, lovci na kosti krenuće u potragu za kljovama mamuta, koja je legalna. S druge strane, slonovača nije legalna. No za očekivati je da će trgovci kostima kupcima govoriti da je reč o mamutu. Na tržištu kostima okretaće se ozbiljni novci, a populacija slonova i dalje će biti ugrožena.

6. Virusi

Nivo pretnje: Biće sve u redu. Valjda

U poslednje dve godine, francuski mikrobiolozi su otkrili dve vrste virusa zakopanih duboko u sibirskom večnom ledu. Ti virusi i dalje potencijalno mogu izazvati infekcije… amebama. Naučnici su upozorili da bi se tamo mogli nalaziti i drugi potencijalno mnogo opasaniji virusi, poput velikih boginja, ali se ljudi njima verovatno neće zaraziti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    Pa prvo će da potamani ruse. A dok stigne do nas oslabiće dejstvo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima