• 2

Ako se bude otopio sibirski večni led, oslobodiće se mnogo opasnije stvari od kostiju i leševa! (FOTO)

Led će osloboditi neka neverovatna bića, ali i gasove

  • 2

Hiljadama godina, sibirski predeli okovani večnim ledom služili su kao veliki hladnjak za sve što je u njemu pokopano. Ali sada se ovo tlo zbog globalnog otopljenja počelo postepeno odmrzavati, a tundra se zagreva dvostruko brže nego ostatak planete.
I PINGVINI SE OVDE SMRZAVAJU: Na ovih 5 mesta na Zemlji život je nemoguć za čoveka (VIDEO)

"Permafrost je tempirana bomba", tvrdi Robert Spenser, naučnik i stručnjak za pitanja životne sredine na Univerzitetu Florida. Kad se odledi, piše Vird, led bi na slobodu mogao pustiti celu paletu dosta loših stvari, a ovo su neke od njih.
1. Bakterije
Nivo pretnje: Povremena opasnost
Pre 75 godina, epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila je krda irvasa. Kada su se u junu leševi odledili, bolešću je inficirano 23 ljudi, od kojih je jedan preminuo od posledica bolesti.
2. Ugljenik
Nivo pretnje: Dosta opasno za civilizaciju
Ostaci trava i drugih biljaka i životinja zakopani u večnom ledu mogli bi otpustiti nekih 1.500 milijardi tona ugljenika. Mikrobi koji bi se hranili podgrejanim ostacima ispustili bi dodatne količine ugljen-dioksida koji bi dodatno podstakao zagrevanje atmosfere, i tako potpomogao otapanje leda i ubrzao proces globalnog zagrevanja.
Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images


3. Metan
Nivo pretnje: Ekstremna opasnost za civilizaciju
Naučnici su 2014. godine počeli primećivati masivne kratere duž udaljenog ruskog poluostrva Jamal. Oni su nastajali kako je tlo postajalo sve toplije i vlažnije, a bakterije počele proizvoditi više metana (koji je, usput, 30 puta potentniji za grejanje atmosfere od ugljen-dioksida). Ovi džepovi ispunjeni plinom počeli su se stvarati ispod zemlje i u nekom trenutku bi eksplodirali, stvarajući duboke procepe u tlu.
4. Sibirsko plemstvo
Nivo pretnje: Malo uznemirujuće
Ruski naučnici su 1993. godine pronašli 2.500 godina star leš žene u izrazito dobrom stanju. Njeno telo, puno tetovaža, pokopano je s pozlaćenim figuricama, posudama za začine i šest konja. Arheolozi smatraju da je žena bila pripadnica lokalnog plemstva i ekshumirana je za dalje proučavanje. U međuvremenu, trupla ostalih članova plemenitaških porodica pokopani u drugim plebejskim grobnicama najverovatnije će istrunuti.
Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images


5. Kljove mamuta
Nivo pretnje: Za slonove, visoka
Klimatske promene, zbog ubrzavanja erozija tla, počeće na površinu da izvlače kosti iz predistorije. Kada se to dogodi, lovci na kosti krenuće u potragu za kljovama mamuta, koja je legalna. S druge strane, slonovača nije legalna. No za očekivati je da će trgovci kostima kupcima govoriti da je reč o mamutu. Na tržištu kostima okretaće se ozbiljni novci, a populacija slonova i dalje će biti ugrožena.
6. Virusi
Nivo pretnje: Biće sve u redu. Valjda
U poslednje dve godine, francuski mikrobiolozi su otkrili dve vrste virusa zakopanih duboko u sibirskom večnom ledu. Ti virusi i dalje potencijalno mogu izazvati infekcije… amebama. Naučnici su upozorili da bi se tamo mogli nalaziti i drugi potencijalno mnogo opasaniji virusi, poput velikih boginja, ali se ljudi njima verovatno neće zaraziti.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    Pa prvo će da potamani ruse. A dok stigne do nas oslabiće dejstvo

    23
    44

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima