• 0

Godina 2016. ne traje 12 meseci, već malo duže: Proverite svoj sat u ponoć i videćete da je to istina!

Planeta Zemlja se još od svog nastanka vrti sve sporije, prosečno jedan petstoti deo sekunde svake godine

  • 0

Godina na izmaku bila je prestupna pa je zbog toga trajala 366 dana, ali to baš nije najtačnije. Kalendarska 2016. trajaće jednu godinu i jednu sekundu.

 

(VIDEO) PITALI SMO VAS ŠTA JE TO PRESTUPNA GODINA: Svako je imao svoju teoriju!

 

Tu sekundu oni zapadno od Griniča dobiće na poklon pre odbrojavanja poslednjih sekundi 2016, dok će oni istočno, dakle i mi, tu sekundu dobiti iza ponoći, tek u 2017. godini.

 

Planeta Zemlja se još od svog nastanka vrti sve sporije, prosečno jedan petstoti deo sekunde svake godine.

 

Drugim rečima, svakih 500 godina Zemljin dan duži je prosečno za jednu sekundu. Pa je tako naša planeta u doba dinosaurusa imala dan od 23 sata, pre 620 miliona godina od 21 sata, a u prvom periodu posle nastanka Zemlje samo dva i po sata.

 

MISTERIJA 29. FEBRUARA: Na današnji dan gotovo da NEMA VENČANJA U SRBIJI!

 

Razlog zašto Zemlja usporava jeste u trenju. I to ne bilo kakvom, nego onom koji je posledica plimnih sila u prvom redu, mada i tako žestok klimatski fenomen poput El Ninja može uticati na brzinu Zemljine rotacije, kao i promena ose i još neki prirodni događaji.

 

Tako je zemljotres iz 2004. koji je preko Indijskog okeana poslao razorni cunami, ubrzao rotaciju za tri milisekunde.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Što se tiče sekunde koju sad dobijamo "na poklon", samo vremenska zona duž nultog meridijana biće područje na kojem će satovi odbrojavati 23:59:59 i iza toga 23:59:60. Kod nas će biti reč o 00:59:59 i potom 00:59:60, da bismo tek potom došli do trenutka kad će biti jedan posle ponoći 1. januara 2017.

 

Uprkos tome što će naš red da dobijemo sekundu na poklon doći tek u 2017, to će se još uvek brojati kao nadoknađivanje kalendarske 2016, jer ipak je Grinič taj po kom se svet ravna u takvim prilikama, pa tako i u ovoj.

 

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

 

Hoćemo li morati da nameštamo naše satove? U nekim prilikama da, u nekima ne. Svi mobilni telefoni i svi oni satovi koji se inače sami ažuriraju, to će uraditi i ovom prilikom.

 

Reč je o Međunarodnom centru za Zemljinu rotaciju i servis referentnih sistema, koji je odluku o ovom usklađivanju vremena doneo 6. jula ove godine. Tu agenciju uspostavila je Svetska astronomska unija još 1987, a korigovanje vremena postoji još od 1972, pa će ovo što ćemo uskoro

 

Dogovoreno pravilo kaže da do korekcije mora doći najkasnije onda kad zapreti da Zemlja dođe u nesklad sa solarnim vremenom više od 0,9 sekundi.

 

Zanimljivo je i to što su se aktuelnoj korekciji vremena, svako iz svojih razloga, jako protivili Velika Britanija i Rusija. Ali, nije im ostalo ništa nego da se prilagode, kako ne bi rizikovali da budu u raskoraku sa celim čovečanstvom za tu jednu sekundu.

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok