FOTO-UBOD: Pogled na Dvorski trg u carskom Sankt Peterburgu posle koga ništa nije isto

Zimski dvorac, nekada zvanična rezidencija ruskih imperatora, zatim Zgrada Glavnog štaba, Zgrada štaba Gardijskog korpusa i Aleksandrov stub nalaze se neposredno na jednom od najvažnijih trgova u ruskoj istoriji

  • 2
Dvorski trg u Sankt Peterburgu sa Zimskim dvorcem, Zgradom Glavnog štaba i Zgradom štaba Gardijskog korpusa. U sredini je Aleksandrov stub. Foto: Wikimedia Commons/Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0 Dvorski trg u Sankt Peterburgu sa Zimskim dvorcem, Zgradom Glavnog štaba i Zgradom štaba Gardijskog korpusa. U sredini je Aleksandrov stub. Foto: Wikimedia Commons/Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Dvorski trg (rus. Дворцо́вая пло́щадь) je skver u Sankt Peterburgu koji povezuje Nevski prospekt (odnosno aveniju) sa Dvorskim mostom koji vodi ka Vasiljevskom ostrvu.

U pitanju je centralni gradski trg u bivšoj prestonici Ruske imperije na kome su se odigrali brojni istorijski događaji; neprijatelji Rusije i ruske monarhije pominju samo Krvavu nedelju koja je pokrenula neuspelu Rusku revoluciju 1905. godine, i događaje oko tzv. Oktobarske revolucije (takozvane jer je to zapravo bio prevrat) koja je uspela, ali to je daleko od istine.

Najznačajnija i najstarija građevina na Dvorskom trgu je beloazurni barokni Zimski dvorac koji je građen sredinom XVIII veka kao zvanična rezidencija ruskih imperatora; vremenom su dograđena brojna krila u neoklasičnom stilu, ali se sve savršeno uklapa. Danas je tu Ermitaž, jedan od najvećih i najbitnijih muzeja na svetu koji je prvobitno, za vreme Carske Rusije, bio tek jedno krilo palate u kome su se čuvale umetnine.

Sa druge strane trga nalazi se monumentalna imperijalna Zgrada Glavnog štaba u čijem je središtu dvostruki slavoluk krunisan rimskom kvadrigom (četvoropregom, kočijom sa četiri konja), a u samom središtu trga kao celine nalazi se 47,5 metara visoki Aleksandrov stub podignut 1830-ih godina od crvenog granita u slavu ruske pobede nad francuskim imperatorom Napoleonom I; ime nosi po imperatoru Aleksandru I koji je Bonapartu porazio, dok se na vrhu stuba nalazi anđeo koji drži krst.

Panorama Dvorskog trga u Sankt Peterburgu. Levo je Zgrada Glavnog štaba, desno je Zimski dvorac. U sredini je Aleksandrov stub. Foto: Wikimedia Commons/Oxyshetamargo Panorama Dvorskog trga u Sankt Peterburgu. Levo je Zgrada Glavnog štaba, desno je Zimski dvorac. U sredini je Aleksandrov stub. Foto: Wikimedia Commons/Oxyshetamargo

Na istočnoj strani Dvorskog trga je Zgrada štaba Gardijskog korpusa, a zapadna se otvara ka Admiralitetu. Glavne arhitekte trga bili su Karlo Rosi, Georg Fridrih Felten, Ogist de Monferan i Aleksandar Brulov; dakle, Italijan, Nemac, i dva Francuza.

Slika, međutim, govori više od hiljadu reči. A mi ih imamo dve: jednu za trg u celini sagledan iz ptičje perspektive, i jednu noćno-božićnu iz ljudske perspektive. Zbog toga što je u slučaju druge u pitanju panorama, ne možete lepo da je vidite na našem sajtu pa predlažemo da kliknete na ovaj link kako bi lepo mogli da sagledate veličanstvenost Dvorskog trga u Sankt Peterburgu.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Мих.Рада

    13. februar 2017 | 08:59

    Хвала за ове предивне фотографије прелепог Санкт Петербурга. Улепшали сте нам дан. Доста је нам је одвратних вести о личностима од којих нам се повраћа.......

  • rikimil

    13. februar 2017 | 12:24

    Подсетили сте ме на срећно време када сам могао да посетим овај величанствени и бајковити град (' 84.). Но, нисам срећан што то не могу данас да учине моја деца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA