15

JEZIK, KULTURA I ZAJEDNICA: Šta spaja Srbe i Ukrajince? (FOTO)

Srpski i ukrajinski savremeni jezik naizgled deluju toliko polarizovano i nimalo slično, ali oni dele toliko toga, i oba jezika su prošla kroz dosta toga u svojim fazama razvoja

Srbija Ukrajina
Foto: Milovan Milojević, Crossed-flag-pins

Ako Ukrajinac dolazi u Srbiju, on vrlo brzo počinje da priča srpski. Nije zbog toga što je talentovan već zato što su ova dva jezika veoma slična.

Osnovna laž ruske istorije: Odakle potiču Moskva i Moskovija (FOTO)

Ta hipoteza se potvrđuje i studentima odeljenja za ukrajinski jezik Beogradskog univerziteta.

Autor ovog članka je student treće godine Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta, koji je odlučio da studira ukrajinski jezik i tokom svojih studija nijednom se nije pokajao. Bio je na programu razmene studentata u Ukrajini, učesnik je gotovo svakog takmičenja i prisustvuje svakom kulturnom dešavanju o Ukrajini u Srbiji. Milovan možda najbolje zna i razume koliko su bliski jezici, a i kulture ova dva naroda.

Foto: Milovan Milojević

Foto: Milovan Milojević

"Kada se govori o dvema nacijama, obično se u razgovoru ističu argumenti o različitosti istih. Međutim, šta je to što dve nacije, naročito bliske, može da spoji još više kako bismo bolje videli da su jako slične?

Tokom poređenja dva naroda obično se polazi od jezika. Jezik je jedinstveni vid utvrđenog govornog "koda" koji pomaže da se jedna (ili više nacija) sporazume i komunicira. Međutim, razni istorijski, kulturni i socijalni aspekti kroz vekove i milenijume pomagali su (a u određenoj meri i odmagali) daljoj kategorizaciji i raslojavanju jezika, kreirajući nove načine leksičkog izražavanja, a samim tim i nove dijalekte, koji kasnije postaju osnova nekog jezika. Jezik je, takođe, u ne tako retkim slučajevima, odraz posebnih kulturnih i socijalnih pokreta koji pomažu u stvaranju jedne nacije. Stoga ne čudi što većina jezika u svojim određenim klasama ima sličnosti koji su proizvod ovakvih delanja.

Srpski i ukrajinski savremeni jezik naizgled deluju toliko polarizovano i nimalo slično, ali oni dele toliko toga, i oba jezika su prošla kroz dosta toga u svojim fazama razvoja.

Printskrin: Тиждень

Printskrin: Тиждень

Pre svega, i srpski i ukrajinski jezik su u biti slovenski jezici. Ovo može biti preširoko definisana činjenica, naročito ako znamo da su srpski i ukrajinski jezik teritorijalno podkategorizovani (srpski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika, a ukrajinski u grupu istočnoslovenskih jezika), ali oba jezika su prošla iste početke. Da bi svi slovenski jezici danas postojali zasebno, morali su da se rode iz praslovenske jezičke zajednice, odnosno iz praslovenskog jezika, koji je funkcionisao sve do kraja prvog milenijuma nove ere. Sve do nastanka staroslovenskog jezika u 6. veku, praslovenski jezik već trpi određene glasovne promene – između ostalih palatalizacije, koju usvajaju i srpski i ukrajinski jezik, svaki na različite načine – da bi u periodu staroslovenskog jezika i posle njega došlo do potpune dijalektizacije i stvaranja posebnih slovenskih jezika kakve i danas poznajemo: češki, poljski, slovački, ruski, i između ostalih ukrajinski i srpski jezik.

Međutim, da bi jezici mogli da postoje u svom konačnom, savremenom obliku, i kada su već morali da proisteknu iz velike prajezičke zajednice, to znači da su svojevremeno morali da dele i značajnu količinu leksičkih izraza, odnosno, najprostije rečeno – reči.

Naravno, daljom teritorizacijom i zahvaljujući drugim aspektima koji su uticali na razvoj jezika, neki oblici reči su promenjeni ili su neki termini potpuno zamenjeni pod snažnim pritiskom jezika naroda. Bez obzira na to, dosta tog rečnika iz praslovenskog perioda slovenski jezici su usvojili i čuvaju u većoj ili manjoj meri. Stoga, većinu reči će Srbin razumeti u društvu Ukrajinca i obrnuto. Određene glasovne promene su imale maha u procesu nastanka svakog jezika ponaosob, ali ukrajinsko голова je i dalje glava; oba naroda jedu isti hleb, odnosno хліб; svaka mlada u Srbiji postaje nevesta, a u Ukrajini невістка; medved, zmija, konj i pas su sveprisutne životinje, kao što su i ведмідь, змія, кінь, пес; svako more zatrese bura ili буря; svaka domaćica za spremanje ukusnih jela (a možda neka srpska domaćica ume sjajno da spremi neko ukrajinsko jelo?) koristi brašno, odnosno борошно; a na kraju krajeva, svi u Beogradu volimo jedno hladno pivo, ili u (ne mnogo) dalekom Kijevu, jedno dobro пиво.

Foto: Milovan Milojević

Foto: Milovan Milojević

Primera je beskonačno. Kao što je na početku teksta i pomenuto, kultura, društvo i zasebne tradicije ukrajinskog i srpskog naroda uticale su na modifikacije u leksičkom fondu oba jezika, ali sličnosti koje sežu još od vremena zajedničkog, praslovenskog jezičkog jedinstva, i dalje postoje. Određene i značajne sličnosti postoje i u samoj gramatici, morfologiji, pa čak i fonetici. Oba jezika znaju za palatalizacije i jotovanje. Oba jezika znaju za iste gramatičke konstrukcije (pomoću instrumentala hleb se seče nožem, a u ukrajinskom хліб ріжуть ножем; prisvojni pridevi se grade na isti način, pa u Srbiji imamo sestrinu sobu, a u Ukrajini сестрину кімнату; razne predloško-padežne konstrukcije, od kojih je najupečatljivije ukazivanje pravca i ukazivanje lokacije sa gde?, odnosno де?, i kuda? ili куди?: Idem u biblioteku./Я іду в бібліотеку. - Bio sam u biblioteci./Я був у біблiотеці, i sl.)

Na kraju filolozi kažu da ukrajinski i srpski jezik imaju čak 68% zajedničkih korena reči. Kad smo već kod tradicije, oba naroda, i Ukrajinci i Srbi, imaju jaku i raznoliku kulturnu istoriju, koja doseže sve do perioda paganstva, odnosno obuhvata i period pokrštavanja tj. primanje hrišćanstva u periodu između 9. i 10. veka nove ere. Ovaj masivni kulturološki aspekt je takođe imao značajan uticaj na razvoj svih slovenskih jezika, pa i ukrajinskog i srpskog. Stari Sloveni su bili pagani, i imali su čvrsta verovanja u svoje kultove i vršili su različite magijske obrede čiji su detalji u kulturama ovih dvaju nacija ostali i do današnjeg dana. Hrišćanstvo na početku nije bilo oberučke prihvaćeno u slovenskim plemenima, bilo je samo formalizovano, dok su se neki stari paganski običaji čuvali i preplitali sa novim ispoljavanjima religioznosti.

Foto: Milovan Milojević

Foto: Milovan Milojević

Slovenska mitologija broji mnoga božanstva – od Velesa preko Peruna do Dažboga – a kultovi su bili poštovani. Unutar slovenske mitologije razvila se oblasna raspodela religija koja je doprinela, između ostalog, stvaranju i razvoju jezika na tim teritorijama. Verovanja su imala jak uticaj na narodno usmeno stvaralaštvo, počevši sa molitvama, a kasnije sa epskim stvaralaštvom. Ukrajinski i srpski folklor su u korenima obeju književnosti, a većina srpskih epskih i junačkih pesama je prevođena na ukrajinski i obrnuto.

Svaka slovenska nacija gradila je svoju istoriju i svoju kulturu na sebi svojstven način. Ipak, upravo ta slovenska nit je to što nas spaja i zbližava, bilo da je to kroz kulturne ili socijalne pojedinosti, ili kroz najjednostavnije prijateljstvo."

(Milovan Milojević / PR)

Tagovi: Jezik, Kultura, Reči, Srpski jezik, Stari Sloveni, Ukrajina, Ukrajinski jezik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • ☆☆☆Panter☆☆☆

  Sobzirom da sam imao ruskinje kao devojke one mene 60 % su razumele dok ja njih 40 %......za ukrajinski neznam.

 • О
  ОРИГИНАЛ

  Спајају нас Украјинке

 • Р
  Раднаскела

  Био сам у Кијеву 1998. две недеље. Они мене ништа нису разумели, ја њих све. Ни један страни језик нису знали, све стране емисије на ТВ су биле надсинхронизоване и нигде нису могли ни да чују како звучи било шта друго сем руског.

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

Šokirani dečak stoji iznad leševa svoje streljane porodice, nacisti ga gledaju i smeju se. Zatim dobija metak u potiljak (POTRESNA FOTOGRAFIJA)

Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Kako je sekretar Crvene zvezde trpao bombone u džepove krišom od Tita, a onda mu je Broz postavio pitanje (FOTO)

Vulkanska eksplozija koja se čula na drugoj strani zemaljske kugle, gde su ljudi mislili da je topovska paljba sa obližnjeg broda

Treba li žena da brine o porodici, dok muž radi i zarađuje? Mladi Jugosloveni su vrlo moderno odgovorili na ovo pitanje, a šta bi rekli danas

Hitler je doveo do smrti miliona ljudi širom sveta, a evo kako su izgledali najpoznatiji pokušaji atentata na njega

Ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V su izgledali gotovo identično: Ove njihove fotografije i danas zbunjuju mnoge (FOTO)

Elizabeti Kokran, majci istraživačkog novinarstva i perjanici Pulicerovog tabloida, želimo srećan 155. rođendan

Bio je zvanični egzekutor u Trećem Rajhu: Ubijao je ljude na giljotini, rekord mu je 32 osobe u jednom danu, a posle rata je isti posao radio za saveznike (FOTO)

Ako je Zemlja ravna ploča, da li preti opasnost da se Mlečni put razlije po njoj i da se podavimo u laktozi?

"Ja sam skinuo Tita sa aparata, ali ga nisam ubio": Sve o poslednjim trenucima Josipa Broza (FOTO)

Danas se navršava 70 godina od kako je naša štampa najavila da je palestinsko pitanje pred konačnim rešenjem

Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije... bruto domaći proizvod: Evo zbog čega su Sile Osovine izgubile Drugi svetski rat

Porno-slike i homoseksualni skandal koji su učvrstili Hitlerovu vlast i donele mu potpunu kontrolu nad Vermahtom

ZAVIRITE U FIRERBUNKER: Mesto gde je Adolf Hitler sebi pucao u glavu, bio spaljen i pokopan

Iz minuta u minut, iz sata u sat: Sva dešavanja u Hitlerovom bunkeru pre i posle samoubistva, sa detaljima koje nikada do sada niste čuli

Legenda kaže da je Tito obišao ceo svet, ali nikad nije kročio u Čačak. Evo i zbog čega

Bizarni događaj s kraja rata: Hitler uz sendviče i mađarsko vino slavi ženidbu, Himler 300 km dalje od astrologa traži savet gde da beži

Stara priča sa srpskog Kosova: Kako je Ajdar tokom turske vlasti spalio srpsku crkvu pa prešao iz islama u pravoslavlje

Šta se desilo sa Bogorodicom nakon Hristovog vaskrsenja? (FOTO)

Mesto rođenja presvete Bogorodice: Da li je Marija došla na svet u pećini ispod ove crkve? (FOTO)

Otisak Isusove šake u kamenu: Nalazi se na putu kojim je Hrist nosio krst na Golgotu (FOTO)

Adolf Hitler je Jugoslaviju posetio samo jednom, a evo u koji grad je kročio odmah nakon okupacije

Ulica kojom je Hrist nosio krst: 16 slika sa jerusalimskog Puta suza koji će vas do suza i dovesti (FOTO)

„Arnaut ubija kaluđera na Kosovu u manastiru Devič 1912. godine“: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Amerikanci teraju Nemce da šetaju pored tela Jevrejki koje su umrle od gladi nakon što su ih nacisti primorali na marš dug 500 kilometara

Čovek koji na duši nosi više desetina hiljada ljudi, kome ništa nije bilo sveto: Diktator Pinoče je bukvalno gazio preko mrtvih (FOTO) (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima