Tajna pisma napisana urinom otkrila horore nacista u ženskim logorima za koje se dosad nije znalo!

U periodu između 1939-1945. godine oko 130.000-132.000 žena je prošlo kroz kamp u Ravensbruku, trećina od njih su bile Poljakinje

  • 3

Otkriveno je oko 27 tajnih pisama napisanih urinom iz ženskog logora Ravenzbrik, sa informacijama o medicinskim eksperimentima koji su nacisti sprovodili nad zatvorenicima.

Ovaj logor su zvali DROBILICA ZA KOSTI: Na hiljade Srba je poginulo u stravičnim mukama na stepenicama smrti (FOTO) (VIDEO)

Kolekcija pisama, poklonjena muzeju mučenika "Under the Clock" u Lublinu, u istočnoj Poljskoj, došla su iz porodice jedne od njihovih autorki.

Pisma su napisana tankim štapom lipe. Kao rezultat kisele reakcije sa papirom, urin je izgubio boju nakon nekog vremena, a onda je postao nevidljiv.

- Kada smo uzeli da dešifrujemo pisma, ispeglali smo ih a slova su postala braon. Na naredna pisma smo primenili drugačiju tehniku. Da bismo mogli da pročitamo šifrovanu poruku, bilo je neophodno da ih zagrejemo. U prvom pismu koje je poslato iz kampa, bilo je indicija da će naredna biti napisana urinom - rekla je Barbara Oratovska , kustos muzeja.

Foto: Wikipedia/Red Cross Foto: Wikipedia/Red Cross

Zahvaljujući kodiranim porukama, otkrivena je lista od 74 žena iz Lublina koje su bile izložene medicinskim eksperimentima od strane nacističkih lekara u Ravenzbriku. Jedan od ekperimenta je bio - ubrizgavanje gangrene kako bi testirali nove lekove.

- Iako je bilo dosta izveštaja o logoru Aušvic, o Ravenzbriku nije bilo mnogo informacija - rekla je kustoskinja.

Pisma koja su poslata između 1943-1944. godine iz Ravenzbrik, koncentracionog logora udaljenog 80 kilometara od Berlina, sadržala su poruke napisane urinom, u kojima su između ostalog napisane i poruke zatvorenica svojim porodicama, a koje su cenzurisane.

U periodu između 1939-1945. godine oko 130.000-132.000 žena je prošlo kroz kamp u Ravensbruku, trećina od njih su bile Poljakinje. Nakon poraza Nemačke, dvadesetorici lekara je bilo suđeno kao ratnim zločincima u Nirnbergu. Sedmorica su dobili smrtne kazne, a sedmorica duge zatvorske kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Irena

    22. februar 2017 | 16:21

    Nema tog komentara, nema tih reci, kojima bi se mogka iskazati poremecenost ljudi u logorima u kojima su radili uzase, ne ponovilo se

  • ana

    22. februar 2017 | 16:06

    radi li se to i danas?

  • Toma

    25. februar 2017 | 19:22

    I danas vrse eksperimente na deci kroz vakcine. Pitanje je sta ce rezultati pokazati. Sam Bil Gejts je to javno potvrdio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA