Nova svastika: Tajni simboli mržnje koje su neonacisti izmislili kako bi se lakše međusobno prepoznavali (FOTO)

I dok neke grupe žele da se drže po strani, druge žele da šire svoj uticaj i upravo oni tetoviraju ili štampaju nove simbole, koji su nepoznati široj javnosti, i zbog toga su "svarljiviji"

  • 3

Decenijama su desno orjentisani ekstremisti koristili dobro poznate simbole kao što je svastika i beli krst kako bi označili svoje afinitete prema rasističkim ciljevima, ali poslednjih godina primećen je trend korišćenja novih simbola u iste svrhe.

TRAMPA SLAVE KAO HITLERA: Ultranacionalisti skandiraju "HAJL, TRAMP!" u slavu njegove pobede (VIDEO)

Promene koje se dešavaju u svetu vezano za napet odnos vlasti, medija i desničara, dovele su do toga da počnu da se koriste novi, prijateljskiji simboli Američkog pokreta nacional-socijalsta, kao što je na primer logo staronordijske "Odal rune".

Džef Šoep, vođa pokreta, objasnio je za Njujork tajms da je do promene simbola došlo u pokušaju da "budu što više integrisani u mejnstrim". I dok neke grupe žele da se drže po strani, druge žele da šire svoj uticaj i upravo oni tetoviraju ili štampaju nove simbole, koji su nepoznati široj javnosti, i zbog toga su "svarljiviji".

Foto: Wikipedia/ORG618 Foto: Wikipedia/ORG618

Odal runa je inače simbol organizacije Krv i tlo. U nacističkoj Nemačkoj koristila se kao oznaka Hitlerove mladeži. Nakon II. svetskog rata koristila ju je zabranjena nemačka neonacistička organizacija Vikinška mladež.

Pojavljuje se na transparentima na stadionima, i sve više ga koriste neonacističke grupe. Vodi poreklo iz nordijske mitologije i označavala je slovo "O" odnosno "nasleđeno tlo, nasledstvo".

Drugi simbol koji je u poslednje vreme doživeo procvat je tajni simbol Kju Kluks Klana, odnosno "kapljica krvi".

Foto: Wikipedia/KAMiKAZOW Foto: Wikipedia/KAMiKAZOW

Simbol Kju Kluks Klana čini keltski krst u čijoj se sredini nalazi “obrnuti crveni zarez” u rombu. Znak u sredini krsta simboliše krv koju je Isus prolio kao žrtvu za belu arijevsku rasu. Po škotskoj legendi, njihov zaštitnik Sveti Patrik je napravio prvi keltski krst tako što je nacrtao krug oko latinskog krsta da bi uključio paganski simbol Sunca i lakše prekrstio pagane u hrišćanstvo. Keltski krst, odnosno krst sa krugom. Kod Katolika krug predstavlja simbol večnosti i beskrajnu Božiju ljubav.

Pored pomenutih, neonacisti koriste i "tajni kod kockica". Naime, iako deluje kao uobičajena fotografija kockica, njhov raspored krije tajni nacistički kod. Prva kocka pokazuje jednu i četiri tačke što predstavlja broj 14, druga pokazuje tri i pet tačaka što zajedno daje osam. Kada se spoje dolazi se do 1488. broj 14 predstavlja 14 reči bele superiornosti "Mi moramo osigurati postojanje našeg naroda kao i budućnost bele dece"(We must secure the existence of our people and a future for white children). Broj 88 reprezentuje frazu "Hail Hitler", odnosno čuveni nacistički pozdrav.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Kao zadnji, ali ne i poslednji u nizu izdvaja se simbol "groba sa ugraviranim slovima". Kao ni jedan do sad, tako se ni ovaj znak ne tetovira često, te ljudi koji ga istetoviraju mogu međusobno da se prepoznaju. Unutar "grobova" tetoviraju inicijale poznatih nacista, fašista ili boraca za prava bele rase.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • GG

    23. februar 2017 | 19:08

    Tetovaže su za ljude koji žele da budu primećeni. Meni lično bezveze ma kakva bila, kompleksasi.

  • Boris

    23. februar 2017 | 18:57

    Ta runa uopste nije novi simbol. Nasi skinheadsi su je tetovirali, ispisivali uz grafite a i nosili kao simbol na odeci jos polovinom devedesetih godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA