≫ 

Kao tinejdžer je napravio vetrenjaču od đubreta kako bi svom selu omogućio struju. Naučio je to na neverovatan način (FOTO) (VIDEO)

U očajničkom pokušaju da zadrži svoje obrazovanje, Vilijam je počeo često da posećuje biblioteku u školi. Tamo je otkrio svoju pravu ljubav prema elektornici

  • 3

Vilijam Kamkvamba (30) je inovator, inženjer i autor, i dolazi iz Malavija. On je sa samo 14 godina osmislio i izgradio vetrenjaču koristeći staro gvožđe koje je stvaralo elektičnu energiju i donosilo vodu njegovom domu u selu u jugoistočnoj Africi.

Genijalan izum: Kuća koja može BUKVALNO da stane u DŽEP! (VIDEO)

Svoje veštine je naučio sam, čitajući knjige u biblioteci. Vetrenjaču je napravio od đubreta koje je uzeo na lokalnoj deponiji, i tako svom selu omogućio struju. Od tada je izgradio i solarnu pumpu za vodu, koja je snabdevala njegovo selo po prvi put sa vodom za piće, kao i dva turbina za vetar.

Vilijam je rođen i siromašnoj porodici, koja se oslanjala na poljoiprivredu kako bi preživela. Prema njegovoj autobografiji, njegov otac je bio težak borac koji se promenio nakon što je postao hrišćanin.

Zbog ozbiljnog problema u njegovom selu sa glađu, bio je primoran da napusti školu jer njegova porodica nije mogla da dobije školarinu. U očajničkom pokušaju da zadrži svoje obrazovanje, Kamkvamba je počeo često da posećuje biblioteku u školi. Tamo je otkrio svoju pravu ljubav prema elektornici.

Nakon čitanja knjige u kojoj je pisalo o korišćenju energije, odlučio je da napravi improvizovanu turbinu. Eksperimentisao je sa malim modelom, da bi na kraju napravio funkcionalnu turbinu na vetar, koja je napajala električne uređaje u kući njegove porodice.

Lokalni poljoprivrednici i novinari ispitivali su njegov uređaj, zbog čega je stekao i svetsku slavu. Čak je dobio i priliku da govori na TED konferencijama. Njegov govor je dirnuo publiku, a nekoliko potencijalnih investitora koji su se tu našli, obećali su da će finansirati njegovo obrazovanje. Pre tri godine je diplomirao na koledžu Dartmut u Hanoveru.

Njegova priča sažeta je u nagrađivanom filmu "William and the Windmill".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA