Pre tačno 100 godina desio se prelomni događaj u istoriji, a Rusi se još raspravljaju zbog toga (FOTO)

Nikolajev dvojni status kao istorijske ličnosti i sveca uticao je i na njegovu porodicu i na zemlju

Nikolaj II Romanov
Foto: Wikipedia/Ras67

Svetac ili ženskaroš, autokrata krvavih ruku ili porodični čovek, nesposobni lider ili žrtva istorijskih okolnosti? Sto godina otkako je okončao vladavinu dinastije Romanov, poslednji ruski car i dalje izaziva usijane rasprave.

RUSKE PRINCEZE, NAJLEPŠE U ISTORIJI: Bile su anđeli u ljudskom telu, a skončale su svirepo u podrumu svoje tamnice (FOTO)

Nikolaj II Romanov abdicirao je 15. marta 1917. u kraljevskom vozu u severozapadnom ruskom gradu Pskovu, a nedavna anketa nezavisne agencije Levada pokazala je da gotovo polovina Rusa ima pozitivno mišljenje o Nikolaju.

Među njima je i predsednik Vladimir Putin koji uprkos svojoj sovjetskoj špijunskoj prošlosti otvara izložbe i spomenike posvećene poslednjem caru. Nedavno je izjavio kako bi obeležavanje stogodišnjice silaska Romanova s prestola trebalo doneti "pomirenje".

Nikolaj II abdicirao je nakon Februarske revolucije u Sankt Peterburgu, kada je vojska stala uz protestante ogorčene stanjem u zemlji.

Foto: Wikipedia/EeuHP

Foto: Wikipedia/EeuHP

Car je prvo odstupio u korist maloletnog sina Alekseja i nameravao je da ode u inostranstvo, ali se nakon upozorenja lekara da mladi carević, koji je bio i hemofiličar, takav teret bez roditelja neće izdržati, predomislio se i poništio tu odluku te zatim ponovo abdicirao u korist svog mlađeg brata, velikog vojvode Mihaila. A on je, pak, preuzimanje krune uslovio podrškom Dume, koju nije dobio. Time je formalno okončana vladavina dinastije Romanov.

Po mišljenju Paula Kulikovskog, jedinog člana porodice Romanov koji živi u Rusiji, abdikacija je bila ishitrena.

- To se lako moglo izbeći. On je bio izolovan, nije imao porodicu, prijatelje i savetnike oko sebe u tom ključnom trenutku", rekao je Kulikovski, čija je praprabaka Olga bila Nikolina sestra, koji ne sanja o obnovi monarhije budući da je samo 20 odsto Rusa za tu opciju.

Vlast u Rusiji je nakon Nikolajeve abdikacije preuzela privremena vlada, koja je i sama svrgnuta osam meseci kasnije u Oktobarskoj revoluciji. Nikola i njegova porodica su pre toga bili pod zaštitom vladajućih slojeva i čekali da im neko odobri politički azil u inostranstvu. Nova boljševička vlast ga je, međutim, uhapsila i premestila u Ekaterinburg u Sibiru. Tamo su 1918. pobili celu porodicu Romanov, Nikolaja, njegovu suprugu i petoro dece, i užurbano ih pokopali.

Grupni portret ruske imperijalne porodice Romanov. S leva nadesno: Olga, Marija, Nikolaj, Aleksandra, Anastasija, Aleksej, Tatjana. Slikano 1913. Foto: Wikimedia Commons/Boasson and Eggler

Grupni portret ruske imperijalne porodice Romanov. S leva nadesno: Olga, Marija, Nikolaj, Aleksandra, Anastasija, Aleksej, Tatjana. Slikano 1913. Foto: Wikimedia Commons/Boasson and Eggler

Ruska Pravoslavna Crkva celu porodicu je proglasila svetom, a ekstremni vernici smatraju da to znači da se Nikolaj ne sme kritikovati. U ruske bioskope uskoro dolazi istorijska drama "Matilda" reditelja Alekseja Učitelja, koja govori o Nikolajevoj predbračnoj vezi s balerinom pa su neki zapretili napadima na mesta prikazivanja filma.

Nikolajev dvojni status kao istorijske ličnosti i sveca uticao je i na njegovu porodicu i na zemlju. Genetičari su tek 2007. godine pronašli i identifikovali tela carevića Alekseja i njegove sestre Marije, ali oni ne mogu biti pokopani dok Crkva tako ne odluči. U međuvremenu se njihovi ostaci čuvaju u državnom arhivu. Ostali članovi porodice pokopani su 1998. u Sankt Peterburgu na ceremoniji na kojoj je bio i tadašnji predsednik Boris Jeljcin.

Crkvenu istragu vodi arhimandrit Tihon, sveštenik za kojg kažu da je duhovni savetnik Vladimira Putina. Tihon se nada da će stvar biti rešena do leta.

Foto: Wikipedia/Royal Collection RCIN 2926947

Foto: Wikipedia/Royal Collection RCIN 2926947

Istoričari su podeljenog mišljenja o Nikolajevoj vladavini i abdikaciji.

Vladimir Lavrov iz Instituta za rusku istoriju izjavio je nedavno da je prenos vlasti sa cara na prelaznu vladu bio ilegalan, "a zatim je usledila proturuska i protivpravoslavna revolucija", kazao je.

Ali cara i dalje pamte kao "krvavog Nikolaja". Godine 1905., na "krvavu nedelju", njegovi vojnici pobili su stotine mirnih i nenaoružanih protestanata nedaleko od Zimskog dvorca u Sankt Peterburgu. Taj događaj šokirao je Rusiju i imao pogubne posledice na monarhiju.

Istoričar Kiril Solovjov s filozofskog fakulteta priseća se sovjetske šale da je Nikolaj, a ne Lenjin bio taj koji je najviše doprineo Oktobarskoj revoluciji. Solovjov veruje da je politička kriza bila neizbežna, ali se revolucija 1917. mogla izbeći da je car pristao na "radikalne promene". Nikola je to odgađao i posle više povratka nije bilo.

Foto: Wikipedia/Ras67

Foto: Wikipedia/Ras67

Složena ruska društvena i politička situacija dodatno se pogoršala tokom Prvog svetskog rata.

- Nisam siguran da li bi i mnogo bolji političar uspeo tada da odvede "ruski brod u mirne vode". Izazovi su bili preveliki" - rekao je Kolonicki.

Javnost često misli da je car bio "glupan", ali nije tako, naglašava Kolonicki. "Nije bio budala. Bio je neobično rezervisan čovek kojem je porodica bila na prvom mestu".

- Bio je prilično tvrdoglav i nije dobro sudio o osobama koje je postavljao na dužnosti. Hteo je da bude autokrata, ali nije imao karakter autokrate - zaključio je Kolonicki.

NA VLAST DOŠLI KOMUNISTI

Nezadovoljstvo ratom, velika gospodarska kriza, siromaštvo, nezaposlenost i, kao posedica svega toga, nezadovoljstvo i umor sistemom u kojem je jedna porodica imala svu vlast, uveliko su pomogli razvoju komunizma. Upravo će u Rusiji komunizam doživeti svoj veliki skok, a dolaskom na vlast nakon Oktobarske revolucije pozicioniraće se kao ozbiljan igrač na karti sveta. Do kraja 20. veka, odnosno do pada komunizma 1990. godine, upravo će Rusija, kasnija predvodnica Sovjetskog Saveza, biti nositelj ove ideologije u celom svetu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Hina)

Tagovi: Abdikacija, Car Nikolaj II Romanov, Carska Rusija, Dinastija Romanov, Godišnjica, Komunizam, Nikolaj Romanov, Rusija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • V
    Vasa

    Sveta porodica Romanov.

Kako je po jednom narodnom predanju nastalo prezime Obilić?

Za ovog princa su govorili da je posećivao bordele, ali i da je bio serijski ubica Džek Trbosek

Da li je ova žena u češkim Sudetima srećna ili tužna dok roni suze i salutira Hitleru?

Kako je Rusija samo 35 godina posle Krimskog rata ušla u savez sa bivšim neprijateljima

Prvi parobrod koji je preplovio Atlantik: Zabranili mu kretanje da ne bi njime oslobodili Napoleona

91 godina od atentata u Beogradu koji je uništio jugoslovensku ideju i promenio Hrvatsku (VIDEO)

Princeza Margaret je važila za ikonu stila i buntovnu ženu, koja se odrekla prave ljubavi (FOTO)

Tri mlada srpska pilota bila su prve kamikaze, ovako su pohrlili svojim avionima u smrt

Na današnji dan obnarodovan je Milanski edikt: Posle 3 veka mučenja, hrišćani su mogli da ispovedaju svoju veru, bez straha od progona

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima