Iz dve crne rupe nastala jedna SUPERMASIVNA: Trenutno juri svemirom brzinom od 8 miliona km/h (VIDEO)

Supermasivna crna rupa trenutno se kreće brzinom kojom bi put između Meseca i Zemlje mogla preći za tri minuta

  • 6

Astronomi su ovih dana otkrili supermasivnu crnu rupu koja je izgurana iz svog položaja i nalazi se na udaljenosti od 8 milijardi svetlosnih godina od nas, a trenutno juri svemirom brzinom od 5 miliona milja na sat, odnosno oko 8 miliona kilometara na sat.

Da li je Google earth upravo rešio najveću tajnu čovečanstva? Otkriven misteriozni zid veći od Kineskog, proteže se između dva pola (VIDEO)

Crne rupe su "veliki nasilnici" svemira. Toliko su masivne da njihova gravitacija ne dozvoljava svetlosti da pobegne, piše Independent.

Najveće crne rupe nazivaju se supermasivnim, a njihova masa se meri u masama milijardi Sunaca. Smatra se da se nalaze u središtu svake galaksije, da utiču na formaciju zvezda i da deformišu vreme i prostor. Jako ih je teško "izgurati" iz njihovog položaja, ali ova novootkrivena crna rupa je ipak izgurana iz svog  položaja.

Ovu crnu supu u galaksiji 3C 186, udaljenoj od Zemlje 8 milijardi svetlosnih godina, otkrio je svemirski teleskop Habl. Naučnici kažu da su je iz položaja izgurali gravitacijski talasi.

Marko Čiaberg i njegove kolege naučnici iz svemirskog instituta koji upravlja teleskopom Habl (STScI), tvrde da su gravitacijski talasi koji su pokrenuli ovu crnu rupu nastali sudarom drugih dveju crnih rupa.

Naučnici su procienili da je energija potrebna za ovakvo izbacivanje crne rupe iz položaja jednaka energiji oko 100 miliona supernova.

Supermasivna crna rupa trenutno se kreće brzinom kojom bi put između Meseca i Zemlje mogla preći za tri minuta.

Naučnici predviđaju da će za oko 20 miliona godina pobeći iz svoje galaksije i "zauvek sama lutati svemirom".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    27. mart 2017 | 16:14

    Лоше сте пренели (превели:)). Претпоставља се да су се две веће ГАЛАКСИЈЕ судариле. Галаксије обично имају једну велику црну рупу у средишту. Овде је, могуће, дошло до судара и тих црних рупа, због чије "неусаглашености" је дошло до страховитог гравитационог поремећаја који је избацио нову црну рупу насталу спајањем поменуте две. Ето тако... Поздрав!

  • stvarno?

    27. mart 2017 | 13:05

    ko josh veruje u crne rupe? sve su to samo teorije . jedno nishta proguta jedno neshto i to neshto nestane. u to nishta.

  • belivoje

    27. mart 2017 | 17:03

    fantasticna informacija. licno sam impresioniran. ostaje samo nedoumica ko i koliko, od poreznika, uzima para za ovako "bitna" desavanja u "komsiluku" udaljenom milionima svetlosnih godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA