≫ 

Putinove podmornice postaju NEČUJNE: Imitiraju šumove mora tako da ih je praktično nemoguće razlikovati od talasa! (VIDEO)

Podmornice klase „Borej“, „Jasen“ i „Varšavljanka“ će dobiti visokotehnološki premaz koji će ih učiniti bešumnim

  • 14

Rusija će pokriti svoje nuklearne i dizel podmornice posebnim hidroakustičnim premazom za smanjenje buke, što znači da čak ni osetljivi akustični detektori neće moći da ih odvoje od opšteg šuma mora.

RUSIJA IMA NOVO MOĆNO ORUŽJE: To je nuklearna podmornica pete generacije (FOTO)

Ruski naučno-industrijski koncern „Mašinstvo“ pokriće ruske nuklearne i dizel podmornice specijalnim gumenim premazom, koji će učiniti da i akustična oprema neće moći da razlikuje zvuk podmornice od opšte buke mora, saopštila je kompanija.

- Koncern ima ugovor za proizvodnju gumenih premaza za narednih pet godina. Hidro-akustične slojeve koje je napravilo rusko preduzeće ’Čapajev‘ kamufliraće podmornice zbog svog svojstva da ublažavaju visoku buku. Koncern je pokrenuo proizvodnju slojeva 2016. godine - navodi se u saopštenju.

Govoreći o maskirnim slojevima koje je napravilo ovo preduzeće, generalni direktor „Čapajeva“ Aleksandar Livšic rekao je novinarima da su programeri uspeli da imitiraju zvuk mora. Poseban premaz čini sve vrste podmornica apsolutno nevidljivim za akustičnu opremu.

U skladu sa ruskim programom za modernizaciju flote, podmornice klase „Borej“, „Jasen“ i „Varšavljanka“ će dobiti ovaj visokotehnološki premaz.

Koncern je specijalizovan za proizvodnju raznih akustičnih premaza za dizel, dizel-električne i nuklearne podmornice.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Crni

    13. april 2017 | 12:17

    Nasi ljudi i naucnici treba da razvijaju nove tehnologije u vojnoj industriji, da budemo najjaca sila na Balkanu. Drzava treba vise sredstava da ulaze u vojsku I fabrike.

  • Ocajnono pero

    13. april 2017 | 12:07

    Ponekada me nerviraju ovakvi bombasticni naslovi. Svako ko imalo prati vojnu tehnologiju zna da ne postoji nista nevidljivo ili totalno sakriveno. Odavno se zna i to je Tesla otkrio da svaki metalni predmet svojim kretanjem izazivs poremecaj ili iskrivljenje u magnetnom polju i na osnovu toga se detektuje njihovo kretanje. Pitanje je prikriti zvuk propelera i rashladnih sistema koji hlade reaktore. Drugo sto je najveci problem sakriti podmornicu kada legne na dno da je sonari ne detektuju. Sve drugo je samo pokusaj dobrog maskiranja ili prikrivanja prisustva podmornice.

  • Mgb

    13. april 2017 | 14:51

    Ovo je nemačka tehnologija, oni su to zvali "Albricht" i koristili su to na podmornici U-480

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA