Najlepša venčanica svih vremena nikada nije plaćena: Sto metara svile, dragulji i veo kakav do tada nije viđen! (FOTO)

Za venčanicu je bilo potrebno oko sto metara svile

  • 4

Jedna od najpoznatijih i najlepših venčanica svih vremena je svakako haljina koju je američka glumica Grejs Keli nosila kada se udavala za kneza Rainera III.

Ovu anegdotu iz života kralja Petra i danas prepričavaju bankari širom Srbije

Mnoge žene su se kasnije trudile da imitiraju Keli i da imaju istu haljinu kao ona.

Čak je i venčanica koju je vojvotkinja od Kembridža Ketrin (Kejt Midlton), nosila 29. aprila 2011. godine na svom venčanju, bila inspirisana haljinom princeze Grejs.

Pretpostavljalo se da će Edit Hed, čuveni američki kostimograf i blizak prijatelj princeze Keli, dizajnirati venčanicu. Međutim, to je ipak uradila Helen Rouz koja je na kraju i poklonila haljinu Keli.

Za venčanicu koju je nosila Keli bilo je potrebno oko sto metara svile, a prekrivena je i čipkom krem boje. Suknja se na dnu širila, a imala je i duge rukave.

Bila je ukrašena draguljima i narandžastim cvetovima, a nosila je i kapu "The Juliet". Veo je napravljena od lagane i fine, sitne čipke, dužine od oko 9 metara, koja je dodatno obrađena pa je finalni proizvod kraći od toga.

Foto: philamuseum.org Foto: philamuseum.org

Procenjuje se da su troškovi proizvodnje i materijala iznosili 7,266.68 dolara, a u to se ne uključuje naknada za dizajnere.

Kelen i Rouz su bile veoma bliske i svakodnevno su radile na dizajnu haljine. Kada su detalji venčanice otkriveni dva dana pre venčanja, mediji su je opisali kao "spokojno kraljevsku". Njujork Tajms je nazvao ovu haljinu primerom američkog proizvoda.

Foto: Profimedia, Everett Foto: Profimedia, Everett

Haljina se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji. Na proslavi 50. godišnjice venčanja, haljina je prikazana u aprilu i maju 2006. godine. U muzeju su istakli da je to jedan od najpopularnijih eksponata.

Daljinac baner

(Telegraf.re/thevintagenews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA