6

Ovu anegdotu iz života kralja Petra i danas prepričavaju bankari širom Srbije

Nije imao novca za ćerkinu udaju, pa je došao na sjajnu ideju

Kralj Petar I Karađorđević
Kralj Petar I Karađorđević. Foto: Wikipedia

Za vreme vladavine kralja Petra I Karađorđevića obeležen je i nastanak prvih demokratskih institucija u Srbiji. Važio je za poštenog i dobrog čoveka blage naravi. Zvali su ga i “Oslobodilac” i “Stari kralj”, a od milošte i “Kralj Pera” jer je među običnim svetom bio neverovatno voljen. Ovo je jedna od njegovih anegdota koja se često prepričava. 

Kralj Petar II bio je jedina osoba sa kojom se Nikola Tesla ikada rukovao. Pronašli smo dokaz za to! (VIDEO)

Period vladavine kralja Petra I Karađorđevića vezuje se za procvat građanskih prava i sloboda, kao i stvaranje građanskog društva u Srbiji.

Malo je ipak poznato da je ovaj kralj živeo samo od plate koju je za svoj “rad” dobijao od Vlade.

Tako se dogodilo da je za udaju svoje ćerke kralju Petru hitno bilo potrebno 200.000 dinara. Za pomoć se obratio Lazi Pačuu, tadašnjem ministru finansija.

Zvučni neverovatno, ali priča kaže da kralj toliku sumi nije imao. Smislio je da uzme novac iz državne kase odmah, a da mu se iznos posle odbija mesečno od plate.

Ovaj predlog ministar je odbio!

Ne može! Umre kralj, ne daj Bože, a smrtan je kao svi mi. Ko će onda da vrati dug državnoj kasi?! Zna se, Laza! Ili, političari nateraju kralja da abdicira. Ko će da plati dug?! Opet Laza – ovako je ministar obrazložio svoju odluku.

Gospodin Laza je savetovao kralja da podigne kredit, jer Vlada jedne države nije tu da ispunjava želje vladara.

Priča kaže da je kralj Petar nije naljutio već je novac zaista uzeo od banke. Laza Paču ponudio je da mu bude žirant.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Banka, Dug, Kralj Petar, Kralj Petar I Karađorđević, Kredit, Plata, Udaja
Popularni komentari
 • B
  Bankar

  Nije tačno da se ovo prepričava, niko ovo ne prepričava, samo kako smo odrali nekog za refinansiranje jer ne čita sitno kucana slova ili kako smo unapređeni jer smo vešti u guljenju vaše kože. A niko ne priča o ovome, pola nas ni ne zna za ovog Petra

 • S
  Stojko

  I nas premijer isto tako. Ne moze da se zivi od premijerske platice od 90000din, mora ponesto da se uzme i na kredit i na karticu.

 • D
  Dedin

  Pa nije to prica moj pradeda koji je bio oficir garde nam.je stalno prepricavao to kad nam.je govorio skoro sa suzama u ocima “e kakvu smo mi drzavu imali”

foto dana

video dana