Bizarni eksperiment CIA koji je koštao 15 miliona dolara: Napunili su mačka špijunskom opremom, izveli ga u park, a onda se desilo neočekivano

Projekat nazvan "Akustična maca" je opisan kao "izuzetno naučno dostignuće"

  • 4

Organizacija Vikiliks otkrila je kako je CIA za vreme Hladnog rata imala bizarnu i užasnu ideju za špijuniranje koja je uključivala mačku.

Dosije "Crna materija": WikiLeaks otkrio kako je CIA špijunirala korisnike uređaja Apple!

Naime, prema izveštaju iz 1967. godine, CIA je pravu, živu mačku napunila elektronskom špijunskom opremom i pokušala da je dresira kako bi nadzirala neprijatelje SAD.

Projekat nazvan "Akustična maca" je opisan kao "izuzetno naučno dostignuće". Ali u izveštaju se ipak priznaje da se upotreba mačaka za špijunažu pokazala nepraktičnom. Prema rečima Viktora Marketija, nekadašnjeg pomoćnika direktora CIA, a koje su navedene u knjizi Džona Ranelaga "Uspon i pad CIA", projekat je propao.

- Potrošeno je mnogo novca. Isekli su mačka, stavili baterije u njega, ozvučili ga. Njegov rep je služio kao antena. Monstruoznost! Testirali su ga... Shvatili su da mačor može da "ode sa posla" kada je gladan, pa su ubacili još neke žice kako bi rešili taj problem. Konačno, bili su spremni. Izveli su mačku u park i uputili je ka klupi. Naišao je kamion i pregazio je - tvrdi Marketi.

Naučnici iz CIA su proveli pet godina na ovom projektu i potrošili 15 miliona dolara. Kako kaže profesor Džefri Rikelson iz Arhive nacionalne bezbednosti, siroti mačak ne bi dugo živeo ni da je uspeo da izbegne automobil, s obzirom na to šta su mu sve ugradili.

Uprkos neuspehu, CIA je u izveštaju učinila sve da eksperiment pokaže uspešnim i pohvalila je naučnike jer su dokazali da se "mačke mogu dresirati da pređu kratke distance".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA