FOTOGRAFIJA KOJA SE SKRIVALA ČITAV VEK: "Na Drini ćuprija" u koloru oko 1900. godine (FOTO)

Stari most u Višegradu podigao je veliki vezir Mehmed-paša Sokolović na mestu na kojem je njegova majka, nakon što su joj ga janičari oteli kao danak u krvi, morala da stane jer nije bilo načina da sina prati dalje. Fotka pred vama je nastala 1900. godine a interesantna je posebno zato što je u koloru

  • 2
Stari most u Višegradu, koji je u periodu 1571-1577. godine podigao veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, na kolor-fotografiji iz 1900. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress Stari most u Višegradu, koji je u periodu 1571-1577. godine podigao veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, na kolor-fotografiji iz 1900. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

Istorijske fotografije starije od pedeset godina obično su u crno-beloj tehnici, zbog čega podsvesno čitavo to doba percipiramo kao takvo. Naravno, ne mislimo mi to stvarno, ali nam je teško da obojimo prošlost koja je tako dominatno u "grayscale-u".

Zbog toga i jesu popularni dokumentarci koji nam, recimo, Drugi svetski rat donose u koloru: kad ih vidimo, iznenada shvatimo da ta prošlost nije bila tako daleka koliko nam se čini, da je taj svet bio mnogo sličan ovome u kome mi živimo danas.

Fotografije i snimci koji su tada nastajali uglavnom su morali naknadno da budu bojeni, bilo tada bilo danas, pošto je kolor-tehnika bila jako skupa i nije bilo neke praktične koristi od njenog korišćenja; novine su uglavnom štampane bez boje, a tako su i filmske novosti distribuirane.

Ipak, ljudi su pre stotinak i više godina koristili različite tehnike za izradu slika u boji, bilo direktno bilo naknadno. Najčuveniji primeri su fotografije iz zbirke Sergeja Mihailoviča Prokudin-Gorskog, pre svega one koje su nastale širom goleme Ruske imperije, ali oni nisu jedini.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Foto: Wikimedia/Aleksandar Dekanski Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Foto: Wikimedia/Aleksandar Dekanski

Razglednice s kraja XIX i početka XX veka takođe su štampane u koloru, a jedna od njih je i ova pred vama na kojoj se vidi Most Mehmed-paše Sokolovića odnosno Stari most u Višegradu.

Ovo remek-delo otomanske arhitekture sagrađeno je u periodu 1571-1577. godine; arhitekta mu je bio najveći osmanlijski graditelj svih vremena, Mimar Sinan, a njegov nalogodavac veliki vezir Mehmed-paša Sokolović. Ovaj potonji je odlučio da se most digne na mestu na kojem je njegova majka, nakon što su joj ga janičari oteli kao danak u krvi, morala da stane jer nije bilo načina da sina prati dalje.

Što se tiče našeg naslova i ovoga da se fotografija skrivala, shvatamo da je to dvosmisleno. Ne radi se o tome da je neko skrivao ovu fotografiju, za to nema razloga, već da se fotografija sama skrivala od naših pogleda jer nismo za nju bili zainteresovani. A činjenica je da je izuzetno interesantna: nastala je 1900. godine dok je Bosna-Hercegovina bila pod upravom Austrougarske monarhije, u boji je, a Višegrad je drugačiji i starinski.

(O. Š.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    11. jun 2017 | 19:47

    Kad je ono Drina uzvodno ukrocena pa ne huci ispod mosta???

  • Dusan

    11. jun 2017 | 23:02

    Crno bela fotografija iz 1905. godine, naknadno ofarbana, cuca se u Vasingtonu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA