Zabranili su im da puše i zapretili kaznom od 200 evra, pa su ljudi izmislili novi trik. Kriju ga u džepu! (FOTO)

Od 31. maja je u Češkoj pušenje zabranjeno pod pretnjom kazne 200 evra za pušača, a 2.000 evra za ugostitelja koji je to dozvolio!

  • 0

Dovitljivost Čeha da nađu rupe u zakonu i zaobiđu zabranu pušenja nema izgleda granica, a novi trik su "džepne nargile za cigarete" iz Kine, pošto je novi antipušački zakon od 31. maja iz zabrane izuzeo upravo tradicionalne nargile, popularne u češkim čajdžinicama.

Češka, poslednje utočište za pušače uvelo zabranu pušenja: Kazna za prekršaj - 200 evra (FOTO)

Češki pušači otkrili su da sam antipušački zakon nigde precizno i tehnički ne definiše šta su to nargile, ne računajući da bi pod pojmom nargile mogla da prođe i mala posuda poput lule, s vodom, u koju se stavi cigareta i dim uvlači kroz vodu.

Te mini-nargile za cigarete kineskog proizvođača, nude se sada kao garantovani trik da se veselo i dalje puši i u restoranima, kafeima, barovima, zatvorenim prostorijama gde je od 31. maja pušenje zabranjeno pod pretnjom kazne 200 evra za pušača, a 2.000 evra za ugostitelja koji je to dozvolio.

- Skloni smo da smatramo da se zakon ne odnosi na upotrebu džepnih nargila u kojima sagoreva cigareta, a ne duvan za nargile ili biljna mešavina, da je to izuzetak - saopštila je, doduše bez kategorične zabrane, portparolka Ministarstva zdravlja Štepanka Čehova.

Pravnici su takođe uvereni da "džepne nargile" mogu da prođu sve dok se kontrolni organi ne izjasne i ne definišu da li to jesu nargile ili nisu.

Foto: alibaba.com Foto: alibaba.com

Opšta zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, kao i napolju, kraj dečijih igrališta i na stanicama javnog prevoza, koju je, kao 23. zemlja u Evropi, Češka uvela 31. maja, i dalje je tema dana, a pušači se utrkuju ko će smisliti uspešniji trik da i dalje puši na zabranjenim mestima, pre svega u kafanama.

Najrasprostranjeniji trik je da se kafana jednostavno generalno ili samo određenim danima proglasi za privatni klub u kojem sedi zatvorena rupa ljudi. U tom slučaju niko nema pravo da zamera što u prostoriji puše, jer to je kao da su se okupili privatno u nečijem stanu.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA