NOVO OTKRIĆE U MEKSIKU: Arheolozi pronašli tunel koji vodi u "podzemni svet" (FOTO)

Arheolozi se spremaju da prođu kroz ovaj tunel i izbliza ga istraže. Ističu da se nadaju da ovaj za razliku od prethodnog nije opljačkan

  • 0

Podzemni tunel za koji arheolozi veruju da je imao namenu da imitira podzemni život pronađen je ispod piramide u Teotihuakanu u Meksiku. Tunel je otkrilo skeniranje piramide koje je pokazalo da se nešto nalazi ispod.

U Meksiku pronađen toranj napravljen od ljudskih lobanja: Mračno arheološko otkriće šokiralo naučnike zbog jednog detalja (VIDEO)

- Ovo otkriće potvrđuje da je tunel u Teotihuakanu sagrađen po istom šablonu kao i u drugim piramidama, s namerom da se ljudi povežu sa podzemnim svetom - kaže arheolog Veronika Ortega.

Tunel se nalazi 10 metara ispod zemlje, a proteže se od piramide Meseca, druge najveće strukture na ovom mestu, do glavnog trga.

- Funkcija tunela je možda bila imitacija podzemnog sveta iz kojeg su potekle životinje i biljke. Moguće je i da je tunel služio za neke rituale kao deo slavljenja poljoprivrednih običaja - kaže ona.

Foto: Wikipedia/eu Foto: Wikipedia/eu

Arheolozi se spremaju da prođu kroz ovaj tunel i izbliza ga istraže. Ističu da se nadaju da ovaj za razliku od prethodnog nije opljačkan.

Inače, Teotihuakan, što u prevodu znači "mesto na kojem su stvoreni bogovi", ima populaciju od 125.000 ljudi, a piramide su sagrađene između 1. i 7. veka.

Foto: Wikipedia/flickr/rosemania Foto: Wikipedia/flickr/rosemania

Ljudski ostaci na lokaciji ukazuju na to da su ova mesta korišćena za žrtvovanja, prenosi RT.

Tunel je otkriven u junu, a detalje o njemu objavili su u utorak istraživači Nacionalnog istituta za antropologiju i istoriju u Meksiku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA