≫ 

Objavljen prvi snimak južnokorejskih "žena za utehu": Preko 200.000 seksualnih robinja "tešilo" je japanske vojnike (VIDEO)

Južnokorejski aktivisti procenjuju da je 200.000 žena prisilno radilo u bordelima za japanske vojnike

  • 0

Južna Koreja objavila je snimak "žena za utehu", koje su bile prisiljavanje da rade kao seksualne robinje japanskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, za koji tvrdi da je prvi snimak te vrste, preneo je BBC.

Devojka (19) zatrudnela sa dečakom (14): Slala mu je svoje gole fotke, imali su seks u autu, a na sudu je napravila novi džumbus (FOTO)

Snimak traje 18 sekundi i prikazuje sedam Korejki u razgovoru sa kineskim vojnikom posle oslobođena 1944. Tim koji je pronašao snimak u arhivi SAD tvrdi da su ga snimile američke snage u kineskoj provinciji Junan, koja je bila pod japanskom okupacijom.

Južnokorejski aktivisti procenjuju da je 200.000 žena prisilno radilo u bordelima za japanske vojnike. Najveći deo ih je došao iz Koreje, ali i iz Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana.

Do sada su jedina svedočanstva o tim ženama bile fotografije i priče preživelih.

Pitanje seksualnih robinja je dugo stajalo između Južne Koreje i Japana usled nedostatka pravog izvinjenja i odštete. Tokio je 2015. pristao da plati 8,3 miliona dolara odštete žrtvama i upućeno je formalno izvinjenje, ali su mnogi Korejci to smatrali nedovoljnim.

U januaru je japanski ambasador u Južnoj Koreji privremeno povučen zbog postavljanja spomenika "ženi za utehu" ispred japanskog konzulata u Busanu.

Slična statua je postavljena i ispred japanskog konzulata u Seulu dok Japan želi uklanjanje oba spomenika, zaključuje BBC.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA