≫ 

Tajno društvo postoji vekovima i upravlja svetom: 13 lokacija na kojima masoni održavaju sastanke, neke su nam baš blizu (FOTO)

Zato što svoje tajne obrede prenose s generacije na generaciju u tajnosti, teško je znati šta je još uvek aktuelno

  • 1

Slobodni zidari su jedna od najmisterioznijih i najkontroverznijih grupa na svetu. Masoni postoje vekovima, a ako je verovati glasinama, njihova organizacija delovala je u tajnosti još i duže. Bez obzira na stvarnost, spekulacije su popularna ljudska razonoda. A nigde to nije tačnije nego u spekulacijama sa polumitovima o masonima. Zato što svoje tajne obrede prenose s generacije na generaciju u tajnosti, teško je znati šta je još uvek aktuelno, a koje obrede su modernizovali ili ukinuli. Međutim, gde god su se okupljali, ostavili su neizbrisiv trag. Portal Atlas Obscura odabrao je ovih 13 mesta kao slikovit prikaz njihovog trajnog uticaja.

Ušli smo u najstrože čuvan prostor u Beogradu: U njemu se okupljaju masoni, i to pred ovim znakom (VIDEO)

Solomonovi rudnici

Već 1868. godine su se slobodni zidari počeli okupljati na ceremonijama u Solomonovim rudnicima, a izraelski slobodni zidari svake godine održavaju obrede.

Foto: Wikipedia/Chmee2 Foto: Wikipedia/Chmee2

Andaz Hotel - London

Slavni londonski hotel Andaz izgrađen je 1912. godine, a iza zida bila je skrivena soba bez prozora. Otkrivena je tokom renoviranja. Neoklasičnog stila, ova bogato ukrašena soba prozvana je kao "Grčki hram".

House of the Temple

Ogromni masonski hram izgrađen je 1915. godine, a posetioci mogu da vide prekrasne mramorne stubove nadahnute grčkom i egipatskom arhitekturom. Hram čuva i više od 250.000 dela masonske literature.

Masonski spomenik Džordžu Vašingtonu

Mauzolej je spomenik istaknutom masonu i prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu visok je stotinak metara. Prostire se na devet spratova posvećenih Vašingtonu, slobodnim zidarima i raznim specifičnim obredima masona.

Foto: Wikipedia/Billy Hathorn Foto: Wikipedia/Billy Hathorn

Spomenik Morganu

Nadgrobni spomenik kapetanu Vilijamu Morganu, nestalom 1826. godine, nedugo nakon što je zapretio da će otkriti sve tajne reda. Opšteprihvaćena je teorija da su ga udavili masoni.

Foto: Wikipedia/Pubdog Foto: Wikipedia/Pubdog

Masonski dom u Njujorku

Nemački masonski dom u Njujorku godinama je nudio smeštaj bolesnim masonima, njihovim udovicama i siročadi. Eksterijer je većinom ostao isti, ali enterijer je sada u žalosnom stanju.

Rezidencija Stan

Izgrađeno početkom dvadesetih godina prošlog veka, rezidencija Stan izvorno je bila dom vitezima templarima, ali je s vremenom postala masonska loža.

Masonski hram u Filadelfiji

Njujork Tajms opisao je ovaj hram 1873. godine kao najveću i najskuplju strukturu posvećenu masonima sveta, prenosi express.hr.

Foto: Flickr/Curious Expeditions Foto: Flickr/Curious Expeditions

Livingstonova biblioteka

Robert R. Livingston bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, a njegova biblioteka najveća je prostorija tog tipa posvećena slobodnim zidarima.

Masonska biblioteka Rosend Arus

Nekad je to bio dom Rosenda Arusa, uticajnog novinara i scenariste iz Barselone iz 19. veku. U međuvremenu je pretvorena u masonski hram i kasnije je posvećena slobodnim zidarima.

Foto: Wikipedia/Kippelboy Foto: Wikipedia/Kippelboy

Velika francuska loža

Tokom sedamdesetih godina Velika loža otvorila je javnosti deo svoje kolekcije. Dva veka su držali u tajnosti mačeve, nakit, medalje i hiljade drugih ritualnih objekata.

Lucifernum

Lucifernum je izvorno bio dom jednog ogranka masona tokom Napoleonovog doba, a sada je dom Donu Retsinu koji često organizuje divlje zabave.

La Vertu, Holandija

Izgrađena 1757. godine, loža La Vertu jedan je od najstarijih masonskih hramova u Holandiji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA