VELIKAN: Heroj borbe za prirodu svojeručno zasadio četiri hektara šume! (FOTO)

Sve je počelo kada je na neplodnom peščanom sprudu gledao hiljade zmija kako umiru na suncu. Rekli su mu da je nemoguće da tu bilo šta nikne, ali on se sa tim nije složio i potpuno sam stvorio je rezervat u kome danas utočište nalaze mnoge životinje

  • 0

Pre nekih 30 godina, tinejdžer Jadav Pajeng počeo je da zakopava seme duž neplodnog peščanog spruda, blizu mesta gde je živeo, na severu Indije, sa namerom da izgradi utočište za divlje životinje.

Nedugo zatim, odlučio je da posveti život toj svojoj nameri, tako da je prešao na mesto sa koga može nesmetano da stvori novi bujni šumski ekosistem. Zadivljujuća je činjenica da se danas šuma, koju je Pajeng posadio svojim rukama, prostire na površini od preko četiri hektara.

Sve je počelo 1979. godine kada su poplave na obalu izbacile veliki broj zmija. Kada se voda konačno povukla, Pajeng, tada šesnaestogodišnjak, pronašao je ogroman broj mrtvih reptila. To je bila prekretnica u njegovom životu.

- Zmije su umrle od vrućine, na mestu bez ikakvog hlada. Seo sam i plakao nad njihovim beživotnim telima. To je bio pokolj. Obavestio sam šumarski institut i pitao ih da li mogu da posade šumu na tom mestu. Rekli su mi da tu ništa ne može da izraste. Umesto toga, predložili su mi da pokušam da uzgajam bambus. Bilo je bolno, ali sam uspeo, iako nikog nije bilo da mi pomogne. Niko nije bio zainteresovan - rekao je Pajeng, koji sada ima 47 godina.

Iako su bile potrebne godine da Pajengova posvećenost sadnji dobije neko zasluženo međunarodno priznanje, nije trebalo mnogo vremena da se prepozna korist te šume za divlji svet.

Pokazujući svest za ekološki balans, on je čak doveo i mrave u svoj ekosistem, da ne bi narušio njegovu prirodnu ravnotežu. Uskoro je peščani sprud bez ikakvog zaklona postao okruženje koje može samo da funkcioniše i gde mnoge životinje mogu pronaći stanište.

Šuma, koja nosi naziv Molai, sada služi kao sigurno utočište za mnoge vrste ptica, jelene, tigrove i slonove - vrste koje su visokougrožene ili čak na granici istrebljenja zbog gubitka prirodnih staništa.

Uprkos sumnjama vezanim za njegov projekat, zvaničnici tog regiona su čuli za njegovu šumu 2008. godine, i od tada njegov rad označavaju kao zadivljujući, ali očigledno nedovoljno.

- Zadivljeni smo njime. On je predan tome 30 godina. Da živi u nekoj drugoj zemlji, odavno bi bio proglašen herojem - kažu oni, ali ne čine mnogo kako bi mu pomogli.

Nadamo se, iskreno, da će primer ovog velikog čoveka, heroja današnjice, biti primer onim ljudima koji čitaju ovaj tekst. Jedan čovek može mnogo. Uostalom, sećate se filma "Tačno u podne"?

(Telegraf.rs / Foto: Phabas na Flikru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA