KUPIŠ ZA DOLAR, UVALJAŠ ZA MILIONE: Top 5 skupocenih predmeta pronađenih u radnjama polovne robe (FOTO)

Ako ste nekada kupovali u radnjama polovne robe, onda verovatno znate da tu možete naći dosta korisnih stvarčica. Predstavljamo vam nekolicinu ljudi koji su, kupujući u ovakvim radnjama, zgrnuli pravo bogatstvo

  • 0

Deklaracija o nezavisnosti: 477.650 dolara

Majkl Sparks je otišao jednog dana u prodavnicu polovne robe da kupi nekoliko stvari za svoj dom. Kupio je svećnjak, posude za so i biber, i nešto za šta je mislio da je odštampana Deklaracija o nezavisnosti, po ceni od 2,48 dolara.

Nakon nekoliko dana posmatranja, pomislio je da je možda taj papir malo stariji nego što je on mislio. Zatim je nakon ispitivanja na Internetu zaključio da zapravo u rukama ima jedan od 200 originalnih kopija dokumenta. Odnosno, jednu od 36 kopija za koje se danas zna da postoje.

Kada je odneo dokument na procenu, rečeno mu je da verovatno vredi oko 250.000$. Međutim, na aukciji mu je krajnja cena bila neverovatnih 477.650 dolara!

360 godina stara slika: vrednost 190.000 dolara

Liroju (81) iz Masačusetsa, u lokalnoj radnji jedna slika je zapala za oko. Pošto je bio antikvar mogao je da proceni da ram datira iz 1800. godine, i da vredi oko 50 dolara, kao i da je slika verovatno iz istog perioda i da vredi možda 150, tako da je ovo umetničko delo platio "bedna" tri dolara i odneo je kući.

Godinu dana kasnije, žena njegovog sina je odnela sliku na sajam antikviteta, gde je procenjena na oko 25.000$. Rečeno mu je da slika pripada flamanskoj školi u Amsterdamu, i da je naslikana 1650. godine. Liroj je za ram bio u pravu, slika je zaista bila uramljena tek 1800. godine.

Nakon aukcije, nedugo zatim, slika je dostigla vrednost od 190.000 dolara. Liroj planira da novac podeli sa sinom i njegovom ženom, jer su oni bili ti koji su odneli sliku na sajam.

Plakat sa Pikasovim potpisom: 7.000 dolara

Zahari Bodiš je tumarao prodavnicom u Ohaju kada je ugledao zanimljiv poster koji reklamira Pikasovu izložbu keramičkih skulptura 1958. godine. Kupio je poster sa zadovoljstvom za 14,14 dolara da bi ga okačio u svom stanu. Prvo je mislio da je poster samo moderna kopija, ali ga je kupovina inspirisala da prouči malo bolje. Tada je saznao da je poster ne samo original, već da male crvene mrlje u uglovima mogu biti čak i Pikasov potpis. To se ispostavilo kao tačno.

Poster je kasnije prodao za 7.000 dolara, što je u svakom slučaju mnogo bolje nego 14,14 koliko ga je platio.

Originalna slika Dzeksona Poloka: 50 miliona dolara?

Ovo bi mogla biti najčuvenija priča od svih, međutim, nerešeno pitanje autentičnosti predmeta ostavlja i nerešeno pitanje cene, jer možda nikada neće biti prodata, a možda vredi mnogo više od pet dolara za koliko je kupljena.

Sve je počelo 1992. godine, kada je Teri Horton (73), penzionisani vozač kamiona, posetila radnju polovnih stvari da bi kupila poklon za depresivnu prijateljicu. Na kraju je pronašla ogromnu sliku i zaključila da je to savršen poklon. Platila ju je pet dolara, i bila jako uznemirena kada slika nije mogla da prođe kroz vrata stana prijateljice.

Ne želeći da okači ružnu sliku u svom stanu, Teri je odlučila da je proda na aukciji artikala. Tada ju je video lokalni učitelj umetnosti i rekao joj da bi to mogao biti rad Džeksona Poloka. Na to je Teri odgovorila “Ko je Džekson Polok, kog đavola?”.

Nakon sopstvenog istraživanja, zaključila je da poseduje izgubljenu sliku slavnog umetnika. Dok se neki stručnjaci slažu sa njom, uključujući i forenzičara koji je pronašao poklapanje otisaka prstiju sa slike i iz Polokovog studija, mnogi odbacuju njene tvrdnje.

Poznavaoci Polokovog rada tvrde da je paleta boja pogrešna i da postoje skroz prave linije – nešto što nikad nećete videti na slikama rađenim ovom tehnikom. Čitava diskusija je opisana u dokumentarcu iz 2006. godine, pod nazivom “Ko je Džekson Polok, kog đavola?”.

Dok se polemika nastavlja, slika i dalje nije prodata. Teri je kontaktirao potencijalni kupac, nudeći joj 9 miliona, ali je ona ubeđena da slika vredi najmanje 100 miliona, i ne želi da je proda dok neko ne ponudi bar 50 miliona. Iako bi verovatno trebalo da bude zadovoljna i sa devet miliona, jer je sliku platila tako jeftino.

Jakna Majkla Džeksona – vrednost dva miliona dolara?

Kao i Teri Horton, i Džudi Vulvort Donahju možda poseduje stvar koja ili vredi milione, ili je bezvredna.

Praunuka poznatog bogataša F. V. Vulforta, kupila je šarenu jaknu u lokalnoj prodavnici za samo deset centi.

Natpis na kragni ispisan rukom “M. Džekson 5”, naveo je Džudi da pomisli da je jakna pripadala Majklu Džeksonu. Odnela je jaknu na procenu i potvrđeno je da je to zaista bila njegova jakna iz ranih dana. Takođe je procenjena na dva miliona dolara.

Mnogi sumnjaju u autentičnost jakne, pogotovo u njenu cenu. Jer ako se uzme u obzir da je njegova najpoznatija “Triler” jakna procenjena na 1.8 miliona$, zašto bi ova, relativno nepoznata, koštala 2 miliona?

Ukoliko želite da potrošite koji miliončić I da kupite ovu jaknu, posetite njen veb-sajt na kojem se nalazi više informacija o istoj, broj telefona i rešenje kako zaustaviti globalno zagrevanje.

(M. Bajić)

Telegraf – Najnovije vesti » Prosinečki podneo ostavku! - http://bit.ly/RblWEp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA