• 0

SVETA RUSIJA: Pogledajte čudesnu crkvu uklesanu u kamenu! (FOTO)

Veruje se da su prve pećine prokopane pre usvajanja hrišćanstva u Rusiji. Monasi-samotnjaci koristili su ove pećine za skrivanje od progona, a prvi manastir uklesan je u stenu u 12. veku

  • 0

Na obalama reke Don, u slikovitoj oblasti Voronež u Rusiji, nalazi se jedna od najočaravajućih turističkih atrakcija ove zemlje - pećinska crkva Spaski. Decenijama je ovo mesto trpelo komunistički progon, ali i dalje postoji kao bedem ruskog hrišćanstva.
Veruje se da su prve pećine prokopane pre usvajanja hrišćanstva u Rusiji. Monasi-samotnjaci su koristili ove pećine za skrivanje od progona, a prvi manastir uklesan je u stenu u 12. veku.

Teško je zaključiti kada je tačno Spaski crkva nastala u blizini malog grada Kostomarova, ali danas se ona smatra veoma značajnim spomenikom drevne arhitekture u Rusiji.

Neravna spoljašnjost crkve naglašava vizantijski uticaj, dok je unutrašnjost više uglačana, sa ravnim zidovima, zaobljenim lukovima i pravoslavnim ukrasima. Može da primi 2.000 ljudi, i svake godine dočekuje hiljade hodočasnika iz cele Rusije.
Oni koji su posetili ovu crkvu govore o fantastičnom osećaju lakoće i božanskom blaženstvu, a takođe se veruje da leči bolesti i rane, da pomaže ljudima da donesu ispravne odluke, i da čisti od grehova. U crkvi postoji pećina za pokajanje, gde su nekada davno osuđeni prestupnici bili zatvarani da bi se pokajali za svoje grehe.
Tokom komunističkog režima, monasi su bili isterani iz crkve, a poslednji hodočasnik, otac Pjotr, bio je ubijen. Međutim, hrišćani su i dalje dolazili da se mole, pa je Nikita Kruščev izdao naređenje da se crkva potopi. Međutim, ni to ih nije zaustavilo.

Prva zvanična slobodna verska služba održana je 1993. godine, a 1997. ova crkva postala je dom jednoj grupi monahinja. Od tada je celokupni kompleks u Kostomarovu rekonstruisan, i izgrađeni su putevi da bi olakšali pristup crkvi.
Iako jako poznata u Rusiji, Spaski crkva je i dalje u velikoj meri nepoznata ostatku sveta.
(M. B.)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima