• 0

DA SE NAJEŽIŠ: Izbegneš smrt - u kovčegu te rođaci pronose ulicama (FOTO) (VIDEO)

Na dan festivala u slavu Svete Marte, ulice Las Nievesa na severozapadu Španije su prepune i oko 10 sati ujutru kovčezi sa srećnicima koji su prevarili smrt u proteklih dvanaest meseci počinju da pristižu u lokalnu crkvu, a nose ih svečano obučeni rođaci. Uvrnutije ne može biti

  • 0

Da li ste prošle godine preživeli blizak susret sa smrću? Ako jeste, čestitamo, zaslužili ste privilegiju da legnete u kovčeg i da vas u njemu nose ulicama Las Nievesa, tokom festivala koji slavi Svetu Martu.
Mali grad Las Nieves nalazi se u izolovanom severozapadnom delu Španije, gde su paganski običaji od davnina deo lokalne kulture. Iako je pokušavala vekovima, katolička crkva nije u potpunosti uspela da im nametne svoje učenje, pa veštice i zli duhovi i dalje postoje u verovanjima ovih ljudi.

Ovaj jedinstveni događaj, koji se održava 29. jula svake godine, slavi one koji su uspeli da prevare smrt u proteklih 12 meseci. Oni se smeštaju u kovčeg i nose ulicama grada u slavu Svete Marte, zaštitnice vaskrslih.

Na dan festivala ulice Las Nievesa su prepune i oko 10 sati ujutru kovčezi sa srećnicima koji su prevarili smrt počinju da pristižu u lokalnu crkvu, a nose ih svečano obučeni rođaci. Ljudi koji nemaju rodbinu takođe mogu učestvovati u ceremoniji, ali moraju sami nositi svoj kovčeg.
Misa počinje u podne i prenosi se zvučnicima izvan crkve, kako bi okupljeni takođe mogli da slušaju. Kada se misa završi, crkvena zvona počinju da zvone i kovčezi sa ljudima koji izgledaju kao da su mrtvi, nose se do gradskog groblja i opet nazad do crkve.

Dok se i statua Svete Marte nosi zajedno sa kovčezima, masa uzvikuje "Device Sveta Marta, zvezdo severa, prinosimo ti one koji su videli smrt".
Kada se bizarni ritual završi, "vaskrsli" ustaju iz kovčega i pričaju ljudima svoja neobična iskustva suočavanja sa smrću. Onda svi igraju do duboko u noć i slave život.
Autentični Balkan na Iberijskom poluostrvu. A ni reka Iber, ili Ibar, nije mnogo daleko. Relativno rečeno.
Pogledajte video:

(M. B. / Foto: Teresa la Loba / Alberto Varela / Asneves)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima