ALAL IM VERA! Najstariji porodični biznis na svetu - trajao 1.400 godina!

Izgradnjom budističkih hramova ova porodica se bavila od 578. godine, pa sve do 2006. kada je "Kongo Gumi" bankrotirao i kada ih je kupila fabrika Takamacu: sve zbog nagomilanih dugova nastalih bespotrebnim zaduživanjem tokom "penušanja" ekonomije '70-ih godina

  • 0

Ukoliko želite da pokrenete porodični biznis evo nekoliko lekcija koje možete da naučite od japanske porodice Kongo Gumi koja je svoj uspela da održi punih 14 vekova. Oni su se izgradnjom budističkih hramova bavili od 578. sve do 2006. godine.

Njima je na ruku svakako išlo i to što su se bavili poslom koji je direktno vezan za religiju, pa im je verski sistem umnogome pomogao. Druga stvar koje se porodica Gumi pridržavala tokom svog rada je i ta da su bili prilično fleksibilni, ali veoma pažljivi i oprezni pri izboru ljudi koje su stavljali na čelo kompanije.

To će reći da nisu bili zadrti, te da vođstvo nije uvek prelazilo sa oca na najstarijeg sina, već na onog koji je najzdraviji, najodgovorniji i najtalentovaniji za posao. Šta više, nije uvek bio sin na čelu firme. Jednom prilikom je kompaniju vodila i Masakazijeva baba. Dalje, u jednom trenutku postala je praksa da zetovi uzimaju ženino prezime, to jest Gumi kada bi se pridružili porodičnom poslovanju.

Zato ukoliko želite da vam porodični posao potraje i bude dugoročan, obratite pažnju na to kako je poslovanje vodila ova japanska porodica, oni su mešali elemente konzervatizma i fleksibilnosti. Zahvaljujući tome ostali su u poslu preko 1000 godina.

Ipak, i pad porodičnog biznisa porodice Gumi nudi lekcije koje mogu da pomognu da se sačuva posao. Naime, za njihov krah odgovorna su dva faktora. Prvi je bio 1980. godine kada je u Japanu zavladala neodrživa ekonomija, tada je kompanija uzela mnogo para kako bi uložila u nekretnine. Kada je došlo do kraha i recesije 1992-93. godine, porodica je bila na velikim gubicima. Usled toga su zahtevi za gradnju hramova naglo pali početkom 1998. godine.

Do 2004. prihodi su im opali za 35 odsto. Masakazu Kongo je morao da otpusti veliki broj zaposlenih i da smanji budžet. Već 2006. godine dug kompanije je iznosio 343 miliona dolara i vraćanje dugova je bilo nemoguće. Sledeće godine u januaru mesecu kompaniju je kupila fabrika Takamacu.

Sve u svemu, sledeće može da se nauči od ove japanske porodice: izaberite stabilnu granu biznisa, ako pokrećete nešto svoje i kreirajte uspešnu politiku rada. Da biste izbegli situaciju koja je njih zahvatila, razvijajte se onako kako posao to zahteva, ali nemojte da se zanosite previše i da žrtvujete finansijsku stabilnost za nešto što vam se čini kao prilika.

(Biljana Tasić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA