TUŽNO: Slepa devojčica bez čula dodira jezikom čita Brajevu azbuku (VIDEO)

Iren Ntambi (10), pored toga što ne može da vidi, nema ni čulo dodira, a to joj dodatno otežava čitanje Brajevog pisma. Idejom učiteljice, devojčica je počela da čita jezikom, što joj je mnogo olakšalo učenje

  • 1

Devojčica iz Kenije Iren Ntambi (10) slepa je od rođenja. Naime, pored toga što ne može da vidi, Iren nema ni čulo dodira, što je neobično za slepe osobe, kojima se usled onemogućenog jednog čula, druga čula pojačavaju. Zbog dodatnog gubitka čula dodira, Iren ne može prstima da čita Brajevu azbuku.

Ova takozvana specijalizovana azbuka za slepe sastoji se od šest tačaka, a svakom slovu odgovara određena kombinacija tih reljefnih tačaka.

Bez ikakve mogućnosti da uča i čita, devojčica je bila veoma nesrećna sve do trenutka dok njena učiteljica nije pronašla rešenje. Jednog dana, Iren je jela supu, kada je odreagovala i rekla da je supa baš vrela. To je njenoj učiteljici dalo ideju da bi Iren mogla da čita Brajevu azbuku jezikom.

- Sada mi je mnogo lakše jer jezikom mogu lepo da pročitam sva slova i da učim zajedno sa svojim vršnjacima - rekla je devojčica, i dodala da se nada da će na ovaj način pomoći mnogima koji su slepi i koji takođe nemaju čulo dodira.

Pogledajte video o devojčici:

(I. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA