GENIJALAC: Klinac napravio nuklearni reaktor u garaži! (VIDEO)

Tinejdžer je snimio reaktor i video-snimak okačio na Jutjub. Nekoliko dana potom zainteresovao je naučnike u regionu i učestvovao na republičkom i državnom sajmu nauke, na kojima je osvojio prvo mesto

  • 0

Konrad Farnsvort iz Njukasla u Vajomingu u  SAD sagradio je nuklearni reaktor sa samo 16 godina, a njegov rad primećen je nakon što je okačio snimak na Jutjub.

Farnsvort je snimio reaktor koji stoji u garaži tik uz očev "ševrolet" iz 1972. godine i okačio video-snimak na Jutjub. Nekoliko dana potom zainteresovao je naučnike u regionu i učestvovao na sajmu nauke na kom je osvojio prvo mesto, posle čega je isti plasman postigao i na državnom nivou.

Farnsvort (18) je rekao da reaktor nije previše efikasan ako stoji u njegovoj garaži i da bi mogao da bude iskorišćen za proizvodnju energije, kao i da bi potencijalno mogao da proizvede izotope koji bi pomogli u borbi protiv raka.

Tinejdžer je na projektu počeo da radi sa 16 godina.

Reaktor je lavirint žica i dugmića, a plazma u srcu reaktora može da dostigne temperaturu od 320 miliona stepeni Celzijusa.

Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski ne proizvodi radioaktivni otpad i legalno je praviti ga kod kuće.

Pogledajte video-snimak:

(M. R. / Izvor: huffingtonpost. com / Foto i Video: You Tube)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA