Poluslepi starac (97) stvara remek-dela Majkrosoft pejntom (FOTO) (VIDEO)

Amerikanac Hal Lasko, koji ima očno oboljenje usled kojeg mu je očuvan samo periferni vid, umetničke radove crta mišem i tastaturom. Iako koristi zastareli program uspeva da svaki detalj uveća do nivoa piksela

  • 3

Hal Lasko (97) poluslepi grafički dizajner iz Amerike stvara impresivna umetnička dela, ali ne nanošenjem boje na platno, već koristeći miš i kompjuterski program koji je vreme odavno pregazilo - Majkrosoft pejnt 95.

Naime, Lasko koji ima staračku degeneraciju makule, oboljenje usled kojeg mu je očuvan samo periferni vid, stvara umetnička dela uz pomoć Majkrosoft pejnta koje potom štampa. Ključna stvar u tom programu, koja mu omogućava da crta mišem, jeste ta što on u tom programu može da zumira do nivoa piksela.

Inače, Lasko je dugo godina radio kao slovoslagač, ručno je crtao najrazličitije tipove slova u vreme kada se sve to radilo ručno. Takođe, za vreme Drugog svetskog rata crtao je i mape. Iako se penzionisao još 1970, umetnost je ostala deo njegovog života.

Kada je usled godina počinjao da gubi vid, starac je postao očajan. Mislio je da je njegovom crtanju došao kraj. Međutim, sve se preokrenulo kada su mu unuci pokazali kako da koristi kompjuter, odnosno program Majkrosoft pejnt.

Od tog momenta, Lasko je ponovo rođen. Svakodnevno stvara umetnička dela, a njegovi radovi se nakon štampe prodaju po ceni od 98 dolara. Od te sume, određeni procenat ide ratnim veteranima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA