STEPENICE DO RAJA: Popnite se na vrh Havaja (VIDEO)

Stepenice koje su napravljene u svrhu komunikacije sa američkom mornaricom preživele su Drugi svetski rat i postale znamenitost Havaja

  • 0

Rat uvek ostavlja za sobom prazne spomenike, koji sećaju na teška vremena. Iako "nose" uspomene na konflikte, a često i na smrt, ove napuštene strukture se ponekad mešaju sa svojim prirodnim okruženjem, otkrivajući poetične pejzaže koji ostavljaju bez daha. Upravo ovakvo mesto postoji na Havajima, zove se Haiku stepenice, ali je poznatije pod nazivom "Put do Raja", gde pomoću 3.922 stepenika dolazite do jednog od najživopisnijih i najdivnijih predela na svetu.

Prve stepenice nastale su u Haiku dolini blizu mesta Kaneohe, na ostrvu O'ahu, i pružaju se do visine od 850 metara, pod uglom od 30 stepeni.

Prve merdevine su napravljene od drveta tokom Drugog svetskog rata, one su služile za razvođenje kablova antene od jedne do druge strane doline. Osoblje mornaričke radio-stanice je na ovoj nadmorskoj visini bilo u mogućnosti da na taj način komunicira s podmornicama američke mornarice sve do tokijskog zaliva.

Merdevine su ponovo izgrađene 1950. godine od galvaniziranog čelika i proširene da bi se prilagodile aktivnostima stanice američke obalske straže "Omega navigacijski sistem". Ukupno 3.922 stepenika, širine 45 centimetara, napravljeno je od brodskih merdevina sačinjenih od sedam lestvica, spojenih i pričvršćenih za neravno brdo.

Penjanje stepenicama je veoma lako za iskusnije avanturiste, ali za ostale penjati se njima je kao puzati kroz gustu mrežicu obraslih biljaka, ujedno se boreći sa klizavim neravninama.

Najveći izazov je proći kroz čuvanu kapiju na dnu pešačke staze. Iako su stepenice popravljane 2003. godine, gradska i državna uprava Honolulua je iz bezbednosnih razloga zabranila prolaz. Bez obzira na to, prosečno 100-150 avanturista nedeljno posećuje ovu strmu stazu i do sada nisu prijavljene ozbijnije povrede.

Sunčanim danom se planinski predeli, dolina i voda prostiru pod vašim nogama, čineći da se stvarno osećate kao da ste se zaista uspeli do Raja. Lokalna vlast može da brani pristup, ali gledajući ove neverovatne fotografije jasno je zašto neki ljudi jednostavno ne mogu da odole ovoj prirodnoj lepoti, čak i ako to znači kršenje zakona.

Pogledajte video-snimak: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA