NAJMLAĐI PUSTOLOV: Britanac obišao sve zemlje sveta (FOTO) (VIDEO)

Na put za pamćenje, Askit, inače bankar po struci, krenuo je iz Londona. On je putovao do Australije, stigao do Iraka, a zatim je posetio San Marino, pa doputovao u Srbiju

  • 3

Britanac Džejms Askit (24) postao je najmlađi čovek koji je za pet godina posetio 196 zemalja sveta, uključujući i Srbiju.

Na put za pamćenje, Askit, inače bankar po struci, krenuo je iz Londona. On je putovao do Australije, stigao do Iraka, zatim je posetio San Marino i doputovao u Srbiju.

Počeo je da putuje 2008. godine, a na ideju da obiđe svet došao je sa svojim najboljim prijateljem. Spakovao je torbe i krenuo.

- Vijetnam je bio prva nezavisna zemlja u kojoj sam bio i u kojoj sam proveo tri meseca - naveo je Askit, i dodao da je pet meseci proveo u Americi i Kanadi, a zatim je prešao 27 država i stigao od Havaja do Aljaske.

Za svoje putešestvije skupljao je novac od 16. godine, radeći honorarno. Takođe, za vreme putovanja radio je u barovima i hotelima, a sveukupno je potrošio 150.000 evra.

U početku Džejms nije ni slutio da će obići ceo svet, a onda je došao do ratom rastrzanog Egipta i odlučio da će obići sve zemlje, uključujući i one u kojima su prilike nestabilne.

- Volim adrenalin koji prati takva putovanja, ali izgleda da sam birao loš tajming za posetu nekih zemalja - rekao je Astik.

- Bio sam u Libiji tri nedelje posle pada Gadafija, u Avganistanu dve nedelje posle bombaškog napada, ali ja sam upoznajući lokalno stanovništvo pokušavao da svaku zemlju razumem što više - ispričao je Džejms.

On dodaje da su mu Libijci pokazivali ratom oštećene delove grada, dok ga je u Iranu sin vlasnika hotela u kom je odseo vodio po gradu i upoznavao sa okolinom. Prepun utisaka, nakon svih putovanja, on navodi da postoji još jedno mesto na planeti koje nije posetio.

- Ostao mi je još Antarktik - zaključio je Britanac, uveren da će posetiti i najhladniju tačku na planeti.

Pogledajte video-snimak:

(M. R. / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aleksandar

    15. oktobar 2013 | 19:38

    E to je zivot. Hahaha 150k za put oko sveta, pa i nije mnogo

  • balkan boy

    16. oktobar 2013 | 10:24

    Skupljao novac od svoje 16. do 23. godine...150.000€...Pa gde ima toliko da se skuplja, idem i ja?

  • vinci

    17. oktobar 2013 | 02:20

    Da su i meni dali i ja bi obisao 197 zemalja. Kao bankar a 24 godine, lecinu kintu ekonomski trosi jedino ako nije obisao biciklom 196 zemalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA