ULEPŠALI NAM DETINJSTVO: 90 godina kompanije Volt Dizni (FOTO) (VIDEO)

Osnovani su 16. oktobra 1923. od strane Volta i Roja Diznija pod nazivom "Dizni braders kartun studio", a ove godine postali su najveći medijski konglomerat na svetu

  • 4

Kompanija koja je svojim osnivanjem ulepšala detinjstva milionima ljudi širom planete "Volt Dizni" danas proslavlja 90 godina postojanja u rodnom gradu osnivača - Čikagu.

Kompanija "Dizni" osnovana je 16. oktobra 1923. godine od strane Volta i Roja Diznija pod nazivom "Dizni braders kartun studio". Godinama kompanija je rasla i evoluirala, da bi danas bila jedna od najvećih multinacionalna medijskih kuća. Predstavništvo i studiji smešteni su u Burbenku u Kaliforniji.

Medijski konglomerat obuhvata neke od velikih brandova poput - "ESPN", "ABC", "Pixar", "Marvel" i "Lucasfilm". Takođe, širom sveta postoji mnoštvo tematskih zabavnih parkova "Diznilend", a prvi je otvoren davne 1955. Najpoznatiji je onaj u Orlandu u Kaliforniji, dok je "Dizni carstvo" Evrope smešteno u Parizu.

Volt Elias Dizni koji je čitavo "kraljevstvo animacije" zasnovao na mišu i to ne bilo kom, već čuvenom Mikiju Mausu, za života je postigao neverovatan uspeh, ipak, još veću slavu stekao je posthumno.

- Volim Mikija Mausa više nego bilo koju ženu koju sam ikad poznavao - rekao je svojevremeno Dizni nakon emitovanja svog prvog crtanog filma 18. novembra 1928.

VOLT DIZNI - ČOVEK OD KOGA JE SVE POČELO

Volter Elias Dizni rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu. Sa samo 16 godina upisuje Umetnički institut u Čikagu 1917. godine, kurs crtanja i postaje crtač "patriotskih tema" za vreme Prvog svetskog rata.

Nakon tog uspeha i posle ratnih godina Dizni je osnovao svoj studio u Kanzasu i zaposlio nekoliko animatora, međutim, firma nije opstala zbog finansijskih problema.

Sa bratom Rojem otvorio je drugi studio u prestonici filma - Los Anđelesu. Tu je nastao Diznijev prvi lik - srećni zec Osvald. Međutim, zbog poteškoća oko zaštite brenda i manjka budžeta, Dizni je morao da počne ispočetka.

Zeca je zamenio miš, a istorija je stvorena, rodio se Miki Maus. Do 1947. godine Volt je davao glas Mikiju. Jedan zaposleni u kompaniji rekao je da je Dizni udahnuo dušu poznatom mišu.

Miki mu je sigurno uzvratio pravom merom - osvojio mnoge nagrade i što je najvažnije doneo mu je vanvremensku slavu.

PROSLAVA GODIŠNJICE

Povodom godišnjice u Muzeju nauke i industrije u Čikagu biće izloženo 300 artefakata koje su obeležile prethodne decenije.

Na izložbi će biti prikazani kostimi iz filmova, kao i originalna animirana dela. Takođe, jedan deo biće posvećen Meri Popins, koja "puni" 50. godina.

Glavni deo izložbe predstavljaće rekonstruisana kancelarija Volta Diznija, uključujući i mnoge njegove lične stvari koje će na pravi način dočarati radni ambijent poznatog crtača.

Koliko je kompanija uspešna pokazuje i podatak da je Dizni najveći medijski konglomerat u 2013. godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ajdee

    17. oktobar 2013 | 14:38

    Ajde bre batali vise tu pricu sa masonima, kao deca gledaju crtace i primaju skrivene masonske poruke i postaju masoni. Ma daaaaj... Gledao sam i ja Dizni crtace i evo me sad- veliki masonski brat od beogradske loze. Haha

  • gogo

    16. oktobar 2013 | 23:49

    MASON

  • vaš novinar

    16. oktobar 2013 | 23:38

    Istina jeste da je otvoren 1955, i jeste da je u Orlandu najpoznatiji, ali te '55 je otvoren u Anaheim-u u Kaliforniji, a Orlando je u Floridi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA