OVO NISTE ZNALI: Erupcija vulkana povezana je sa otvaranjem piva!

Kompleksni fenomen dinamike mehurića u pivskoj flaši sada su u službi geologa kojima treba da pomogne u razumevanju erupcije ugljen dioksida u jezerima i vulkanima

  • 1

Naučnici su povezali lupkanje čepa pivske flaše sa erupcijom vulkana, koja se dogodi zbog istovetne dinamike uzburkavanja tečnosti.

Da li ste bili "žrtva" erupcije pivske flaše kojoj je čep udaren nekoliko puta pre otvaranja? Ako jeste, nije vam nepoznat ni uzrok erupcije vulkana. Pa ipak, niko još uvek ne zna u potpunosti zašto blatnjavi vulkani i naftne bušotine eruptiraju žestinom kojom to čine.

- Nagli udarac o vrh flaše stvara pritisak koji polazi od vrha ka dnu. Kada je dno boce dodirnuto, pritisak se seli na sadržaj koji u vidu talasa putuje ka površini gde vraća pritisak - kaže dr Ksavijer Rodrigez sa univerziteta u Madridu.

- Kompleksni fenomen dinamike mehurića u pivskoj flaši nakon toga emituje se kao eksplozivna pečurka koja u sebi stvara još sitnije mehuriće koji je teraju naviše, brže nego što su to činili inicijalni mehurići - dodaje on.

Sve se naravno završava penušavom erupcijom, a ideja i polemika na ovu temu, nastala je i vodila se, kao što naslućujete u kafani, gde je dr Rodrigez sa kolegama izvodio eksperimente.

Rezultati njegovog istraživanja predstavljeni su na simpozijumu fizičara u SAD i sada su u službi geologa kojima treba da pomogne u razumevanju erupcije ugljen dioksida u jezerima i vulkanima.

Dr Rodrigez je u radio emisiji izneo i svoje žaljenje što upravo ovakva dinamika tečnosti lišava pivsku flašu svoje dragocene sadržine koja je u takvim okolnostima neizbežna.

Kao jedino rešenje doktor predlaže da se flaša stavi u usta i sva pivska lava ispije. Sve ostalo smatra uzaludnim

(Telegraf.rs / Izvor: Telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dragi

    23. decembar 2013 | 07:42

    Naravno da se uz pivo sve lakse resi. Svaki dan vrsite experimene sa pivom i prouavajte, daleko ce da dogurate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA