ISTOPLJENA: Kometu ISON spržilo Sunce (VIDEO)

- ISON se definitivno raspao, a za ono što je ostalo od komete naučnici utvrđuju da li je kamenje, prašina ili rep komete - rekao je direktor Astronomske opservatorije Beograd Zoran Knežević. ISON je prošao samo 1,2 miliona kilometara od Sunca, što je rastopilo kometu

  • 0

Od najave spektakla da bi tokom decembra jednu od najsjajnijih kometa ISON mogli da vidimo "golim okom" nema ništa, jer se ona raspala i nestala tokom prolaska pored Sunca.

Kako je Tanjugu potvrdio direktor Astronomske opservatorije Beograd Zoran Knežević, kometa je po satelitskim podacima potpuno spržena neposredno pre dolaska u Perihelion (najbliža tačka Suncu), pojas u kojem su temperature jako visoke.

- ISON se definitivno raspao, a za ono što je ostalo od komete naučnici još utvrđuju da li je kamenje, prašina ili rep komete - rekao je Knežević i istakao da je u svemiru "stanje redovno".

Tamo se, kako kaže, stalno nešto događa, na šta možemo da obratimo pažnju, ali sa druge strane, nema ništa što bi moglo da bude dramatično i da izazove veliku brigu.

Kometa ISON otkrivena je prošle godine kada je još bila daleko od Jupitera, a naučnici i javnost su se nadali da će tokom decembra prisustvovati spektakularnom prizoru kada ona bude vidljiva na nebu iznad Zemlje.

ISON je prošao samo 1,2 miliona kilometara od površine Sunca, što je rastopilo kometu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA