NA KROVU SVETA: Zavirite u Dalaj Laminu palatu (FOTO) (VIDEO)

U glavnom gradu Tibeta i tradicionalnom sedištu Dalaj Lame, na nadmorskoj visini od 3.600 metara, na Tibetanskoj visoravni, nalazi se njegova nekadašnja rezidencija, sagrađena na vrhu svetog brda Putua - Potala

  • 0

U Lasi, glavnom gradu Tibeta i tradicionalnom sedištu Dalaj Lame, na nadmorskoj visini od 3.600 metara, na Tibetanskoj visoravni, nalazi se nekadašnja rezidencija Dalaj Lame, sagrađena na vrhu svetog brda Putua - Potala.

Od kraja 14. veka pa sve do pripajanja Tibeta Kini 1951. godine, ovom zemljom su vladali "Božanski kraljevi" Dalaj Lame. Oni su takođe od 1717.  do 1911. godine i sami bili pod vlašću kineskih knezova. Lasa je bila središte lamaizma, posebnog oblika budizma koji sadrži mnoge osobine domaće Bon religije, karakteristične po izrazitom verovanju u zle duhove.

U slobodnom prevodu, ime palate znači Budino brdo. Od polovine 17. veka pa sve do kineskog ustanka 1959. godine, palata je služila kao zvanična rezidencija Dalaj Lame, kada je Tenzin Gjatso XIV Dalaj Lama pobegao u Indiju.

Palatu, koja je visoka 117 i dugačka 360 metara, gradilo je u 17 veku više od 7.000 radnika. Sa ostalim spojenim građevinama, Potala je na kraju postala ogromna rezidencija koja zauzima oko 130.000 kvadratnih metara i poseduje oko 1.000 prostorija koje štite 5 metara debeli spoljni zidovi.

U Beloj palati, jednom delu Potale, nalaze se stambene prostorije sveštenika, kao i upravne prostorije, prostorija za seminare i štamparija. Na samom vrhu palate, nalazi se i lični apartman Dalaj Lame. U Crvenoj palati, nalaze se balsamovana tela umrlih Dalaj Lama, sahranjenih u pozlaćenim pagodama ili stupama, od kojih je najviša visoka 15 metara, napravljena od skupocenog tropskog drveta i obložena sa 4 tone zlata. Na zapadnoj strani palate, nalazi se Namguel Dratshang, privatni manastir Dalaj Lame.

Ostali važni delovi Potale su trgovi na severu i jugu i masivne zidine građene od nabijene zemlje i kamena s probijenim vratima na istoku, jugu i zapadu.

Rezidencija Božanskih kraljeva, koja je izgrađena na vrhu svetog brda na Tibetu, koji nazivaju još i Krovom sveta, iako je pusta više od 30 vekova, svojim izgledom i dalje ostavlja bez daha posetioce iz raznih krajeva sveta.

Politički i verski poglavar tibetanskog lamaizma, nekadašnji vladar Potale, poznat je kao Okean Mudrosti (dalaj-okean, lama-mudrost), smrtnik za koga se veruje da je naslednih samog Bude.

Za Dalaj Lamu veruju da je reinkarnacija "Bodhisattve", bića koje po budističkom učenju zauzima mesto između čoveka i Bude. Prema tradiciji, to može postati samo dečak koji se rodi u satu kada Dalaj Lama umre i kojeg Budistički sveštenici izaberu nakog složenog obreda. Tokom istorije, Dalaj Lama je ispunjavao samo verske zadatke, dok je vremenom preuzeo i svetovnu vlast. Pored njega, postoji još jedan lama sa jako visokim položajem, to je Pančen Lama, inkarnacija Bude Amitabhe, predstojnik samostana Tashilhumpa.

Iako je sadašnji Okean Mudrosti u sukobu sa kineskom vladom, on nikada nije prestao da zastupa svoju braću s Tibeta, zbog čega je 1989. godine dobio i Nobelovu nagradu za mir, dok je Pančen Lama bio čak i član kineskog Kongresa, ali bez ikakvog većeg političkog uticaja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA