OVO NISTE ZNALI: Činjenice o svemiru koje će vas oduševiti (FOTO)

Da li znate zašto u svemiru vlada sablasna tišina, koliko miliona tona helijuma proizvodi Sunce ili koliko miliona godina opstaje ljudski otisak stopala na Mesecu? Odgovore potražite u tekstu koji sledi

  • 6

Svemir je jedan od najmisterioznijih pojmova za čoveka i, iako postoje institucije koje ga istražuju, uvek će postojati i beskrajni prostor sa još neotkrivenim nebeskim telima i pojavama koje će nas opčiniti svojim nestvarnim karakteristikama.

NASA je izvor neverovatnih činjenica u vezi sa ovim prostranstvom i svako njihovo istraživanje otkriva nam nove informacije.

Neutronske zvezde su zvezdani ostaci koji nastaju usled supernove, odnosno usled eksplozije zvezde koja izbacuje ogromnu energiju za izuzetno kratak vremenski period. Ono što je fascinantno kod neutronskih zvezda je brzina njihove rotacije, koja u zavisnosti od uslova može da iznosi od 60 do 600 obrta u sekundi.

Zvučnim talasima potreban je medij kojim će "putovati", ali kako u svemiru nema atmosfere ne postoji ni mogućnost prenošenje zvuka, pa je u ovom prostoru uvek sablasno tiho.

Ne postoji podatak o tome koliko zvezda postoji u svemiru, ali su na tu temu više puta rađene kalkulacije koje se pretpostavljaju u odnosu na sigurne podatke. NASA je pokušala da izvede pretpostavku o broju zvezda koristeći procenu njihovog broja u našoj galaksiji, ali konačan odgovor je zilion, što predstavlja nebrojiv izvnos.

Međutim, Nacionalni Univerzitet u Australiji izračunao je okvirnu cifru od 70.000 miliona miliona miliona zvezda, što je i dalje samo pretpostavka.

Kako ni Mesec nema atmosferu, na njemu ne postoji vetar koji bi mogao da obriše ljudski trag, što znači da otisci stopala astronauta koji su zakoračili na Mesec neće biti obrisani najmanje 100 miliona godina.

Iako je za čoveka ovo vremensko ograničenje nepojmljivo, ono ipak postoji. Iako će otisci ostati dugo na Mesecu, oni će ipak nekada nestati, jer se Mesec nalazi u dinamičnom okruženju i često je "bombardovan" mikrometeoritima, što ipak dovodi do nekih promena, ali veoma sporo.

Sunce je toliko gusto da obuhvata 99 odsto celokupnog solarnog sistema. Ono svake sekunde oko 600 miliona tona vodonika proizvodi u helijum, što znači da se oko 4 miliona tona ove materije pretvara u energiju kao sporedni proizvod.

Solarna tehnologija na zemlji koristi tek 0,10 odsto svetske energetske potražnje. Ima više faktora za ovu neiskorišćenost, a neki od njih uključuju i to koliko zemljišta je potrebno da se iskoristi za solarne panele da bi energija bila dovoljna za potrebe cele populacije, zatim koliko je tehnologija pouzdana tokom lošeg vremena ili noći, a zatim i koja je materijalna vrednost naprednije tehnologije.

Ukoliko bi se u svemiru dodirnula dva parčeta iste vrste metala, ona bi se spojila i ostala trajno povezana. Ovaj efekat se naziva hladno zavarivanje i ono se dešava zbog toga što ne postoji vazduh koji bi ih održavao razdvojenima.

Najveći asteroid ikad zabeležen je komad svemirskog kamena po imenu Ceres. Njegov prečnik iznosi skoro 1.000 kilometara, a njegova površina je približno jednaka površini Indije ili Argentine.

(Telegraf.rs / Izvor: Mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dexter

    6. mart 2014 | 21:53

    Kako nema vetra na mesecu?? Ja koliko znam da se americka zastava viorila na mesecu! Hahaha! Kako su glupi ispali sa tim holivudskim snimkom odlaska na mesec! Ma bre to je banda jedna!

  • Orlin Atanasov

    8. mart 2014 | 09:45

    Primijetio samo malu netočnost: Ceres se od 2006. službeno smatatra patuljastim planetom (zajedno s Plutonom i nekim drugim) umjesto asteroida br. 1, a asteroid br. 2 Pallas sad je najveći (promjer mu je 545 km).

  • Milur

    7. mart 2014 | 23:21

    A možda je prdn'o kosmonaut,pa baš potrefio zastavu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA