NOVO OTKRIĆE: Život na zemlji je začet u vulkanu?

Postoji mnogo dokaza koji potvrđuju teoriju da je život nastao na mestima kao što su hidrotermalni otvori na dnu okeana, formirani iz nežive materije. Istraživači su se osvrnuli na ono šta čini život, i na to da svi oblici života koriste iste hemijske procese

  • 2

Naučnici veruju da je život na Zemlji začet u vulkanskim otvorima na morskom dnu. Oni su razvili novi pristup, simulirajući procese koji su doveli do nastanka ćelijskih metabolizama na Zemlji - presudnu bilološku funkciju za sve žive organizme. Istraživanje će pomoći naučnicima da shvate da li postoji mogućnost da se ljudski život razvio u sličnim sredinama, u drugim svetovima.

- Ono što pokušavamo da uradimo je da premostimo jaz između "prastarih" geoloških procesa i nastanka biološkog života na ovoj planeti - rekao je koautor Teri Ki, sa Lids Univerziteta.

Neki naučnici su prezentovali teoriju da su živi organizmi transportovani na Zemlju meteoritima. Međutim, postoji mnogo dokaza koji potvrđuju teoriju da je život nastao na mestima kao što su hidrotermalni otvori na dnu okeana, formirani iz nežive materije, kao što su hemijska jedinjenja koja se nalaze u gasovima i mineralima.

Istraživači su se osvrnuli na ono što čini život, i na to da svi oblici života koriste iste hemijske procese.

Fotosinteza u biljkama uključuje stvaranje električne energije redukcijom ugljen-dioksida u šećerima i oksidacijom vode koja vodi do molekularnog kiseonika. I disanje ćelija u ljudskom telu je takođe proces oksidacije šećera u ugljen-dioksid i smanjenje kiseonika, uz pomoć električne energije proizvedene u reakciji.

Određene geološke sredine, kao što su hidrotermalni otvori, mogu se smatrati "životnim gorivnim ćelijama", jer električna energija može da bude generisana iz reakcija između hidrotermalnog "goriva" i morske vode, kao što je kiseonik.

Istraživači u Japanu su prošle godine uradili eksperiment i dokazali da se električna energija može iskoristiti iz ovih otvora sa dna mora.

- Neki minerali bi mogli da izazovu geološke reakcije, koje kasnije dovode do nastanka bioloških metabolizama - rekla je doktorka Laura Bardž, iz Nasinog Astrobiološkog Instituta.

Doktorka je dodala da su testirali da li hidrotermalni sistem proizvodi dovoljno energije da se započne život, i da li pružaju energetska staništa gde bi se on razvio.

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ротфрајер

    14. mart 2014 | 07:34

    У бунару видите, да није ту можда почео

  • aki

    13. mart 2014 | 23:30

    Dva mikroba se srela u vulkanu, zaljubili se, evoluirali 600 miliona godina i sad su ljudi. Sa još 10 miliona životinjskkih i biljnih parova sa istim takvim evolucijama, paralelnim. Od kojih u fosilom tapisu nema ni traga. Lud i zbunjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA