≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici zbog dece gutali glave LEGO igračaka: Za to su imali opravdan razlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstven eksperiment obavljen kako bi se utvrdilo koliko je opasno po decu od šest meseci do tri godine da progutaju deo plastične igračke

  • 0

Grupa od šest pedijatara iz Velike Britanije odlučila se na jedinstven eksperiment zbog dece.

Svako od njih je, naime, u okviru studije "Sve je sjajno: Ne zaboravite Lego", progutao po jednu glavu s Lego igračaka kako bi se utvrdilo koliko je potrebno da ista bude izbačena velikom nuždom. Eksperiment je sproveden kako bi se saznalo šta raditi ako neko dete slučajno uradi tako nešto.

Hrabri dobrovoljcimorali su da ispune neke kriterijume:

  • Istraživači su prvo utvrdili normalne navike učesnika koristeći ocenu tvrdoće njihovih stolice i vremena tranzita hrane od ulaska u organizam do obavljanja velike nužde.
  • Isto je ponovljeno nakon što su dobrovoljci progutali glavu lego igračke, pa su podaci potom upoređivani.
  • Kad su dobrovoljci progutali deo igračke, počela je trka, ali i najteži deo za dobar deo učesnika. Od njih se, naime, očekivalo da proveravaju svoju stolicu u nadi da će u izmetu naći malenu plastičnu glavu. 

Iako deluje kao, najblaže rečeno, čudan eksperiment, on je obavljen jer svaki roditelj malog deteta zna kakav strah se javlja kada njegovo čedo uradi nešto slično. A pošto deca vole da guraju svakakve stvari u usta, često se desi i da progutaju što ne treba. Istraživači u eksperiment obavili zato što je poznato da deca starosti od šest meseci do tri godine razvijaju svoje oralne sposobnost, što je jedna od ključnih faza razvoja njihovih čula. A tada je i najveći rizik od gutanja stranih predmeta.

Među stvarima koje deca gutaju može se naći svašta, pa i stvari koje mogu dovesti do teških povreda želuca i creva. U slučaju da dete proguta opasan objekt neretko se slučaj mora rešavati hirurškim putem, ali se ispostavilo da u ovakvom slučaju to i ne mora da bude toliko dramatično, odnosno da sve može da prođe bez medicinske intervencije.

Tako je i utvrđeno koliko je vremena potrebno od trenutka dok glava lego igračke uđe tamo gore, do trenutka kada izađe tamo dole.

U proseku, potrebno je 1,71 dan, a u težim slučajevima do 3,04 dana.

Istraživači su takođe utvrdili da je ženama koje su učestovale u eksperimentu bio mnogo manji problem da lično proveravaju svoju stolicu u potrazi za tom plastičnom glavicom, dok su se muškarci po tom pitanju mnogo više namučili, ali je zaključeno da taj podatak ne može da se "statistički validira". Verovatno zbog premalog broja učesnika eksperimenta.

Takođe je utvrđeno da kod dece "vreme tranzicije", odnosno period od ulaska do izlaska stranog predmeta iz tela, može biti drugačije u odnosu na odrasle, ali ne i koliko.

Zaključeno je da preplašeni roditelji čije je dete progutalo sličan predmet ne moraju da paniče.

Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u 55. izdanju "Žurnala za pedijatriju i dečje zdravlje" 2018. godine.

Video: Socijalni eksperiment: Bacao je bebu po ulici, a evo kako su prolaznici reagovali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA