Vreme čitanja: oko 2 min.

Petogodišnjaci u Teksasu dobili knjigu u kojoj ih Vini Pu uči kako da prežive pucnjavu u školi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi roditelji ovu knjigu smatraju neprikladnom, a oglasio se i guverner Kalifornije oštrim komentarom.

  • 0
Vini Pu Diznijev crtani film "Vini Pu" / Printskrin: YouTube/Disney

Deca u Teksasu dobijaju knjige o Vini Puu koje ih uče da "beže, sakriju se, bore" ako napadač upadne u njihovu školu, javlja "Business Insider".

Knjigu pod nazivom "Ostanite bezbedni" dobili su osnovci u Nezavisnom školskom distriktu Dalasa prošle nedelje, prema "Oak Cliff Advocate".

Na jednoj stranici, simpatični medved govori deci: "Ako je opasnost blizu, ne plašite se. Sakrijte se kao Pu dok se ne pojavi policija."

Još jedan savet glasi: "Svi bi trebalo da se sakrijemo na mestu gde nas ne mogu pronaći i da budemo tihi", pokazujući Pua kako viri iz posude sa medom.

Knjiga je distribuirana samo nedelju dana nakon godišnjice pucnjave u školi u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu u Teksasu, u kojoj je naoružani napadač ubio 19 učenika i dva nastavnika.

Sindi Kampos, majka iz Ouk Klifa u Teksasu čija su deca dobila knjigu, rekla je lokalnom mediju da nema "ničeg neprikladnog u samoj knjizi".

Ali ona je izrazila zabrinutost da se pucnjava u školama "normalizuje".

Kampos je dodala: "Sve što želim posle škole je da odvedem svoju decu kući i sednem na naš kauč. Ali postoje porodice u Uvaldeu koje to ne mogu."

"Biće još porodica koje to ne mogu i ova knjiga mi to pokazuje", rekla je ona.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom je u utorak tvitovao prilog iz knjige, napisavši: "Vini Pu sada uči decu Teksasa o aktivnim strelcima jer izabrani zvaničnici nemaju hrabrosti da čuvaju našu decu i donesu zdravorazumske zakone o bezbednosti oružja."

Jedna nastavnica u osnovnoj školi u Dalasu, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za "Gardijan": "Našao sam da je to krajnje uznemirujuće i bilo mi je veoma neprijatno zbog čitavog sadržaja knjige."

Ponavljajući Njusomova osećanja o zakonima o oružju, nastavnica je rekla da je "tako ljuta, tako razočarana" što je knjiga nastala "umesto da preduzmu bilo kakve radnje da se zaustave pucnjave u školama".

Nezavisni školski okrug Dalasa nije odmah odgovorio na "Insajderov" zahtev za komentar, poslat van radnog vremena.

Savet "beži, sakrij se, bori se" u knjizi je u skladu sa savetom FBI školama o postupanju s aktivnim strelcem.

Kompanija koja je proizvela knjigu, "Pretorian Consulting", navodi na svom veb sajtu da je knjiga nastala kao deo skupa materijala dizajniranih u saradnji sa školama i policijom "da nauče decu kako da ostanu bezbedna i da se zaštite u slučaju opasnog upada u školu."

Vini Pu je u javnom vlasništvu od 1. januara 2022. godine, tako da ovo nije zvanična produkcija.

Otkako su autorska prava istekla, pojavilo se nekoliko neobičnih upotreba njegove slike — od predstojećeg horor filma "Vini Pu: Krv i med", pa do protestnih slika na kojima se nežni medved poredi sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

(Telegraf.rs)

Video: Masakr u Teksasu: Osamnaestogodišnjak usmrtio 19 učenika i 2 učitelja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA