Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod grčkog ostrva uhvaćena riba čiji ugriz kida meso: Pogledajte kako je iskidala limenku "Mitosa"!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srebrnaste naduvače su prvi put primećene pre 20 godina

  • 0

Vlasti grčkog ostrva Krit upozoravaju da sve veće prisustvo otrovnih riba koje u najgorem slučaju mogu da izazovu amputaciju kod ljudi.

Istovremeno, vlada i velika zabrinutost među ribarima jer u lokalnim vodama ugrožavaju posao, kao i turizam, prenosi Tocka.

Srebrnaste naduvače prvi put su viđene pre 20 godina, a lokalno stanovništvo apeluje na vlasti da obaveste turiste o potencijalnom riziku i finansiraju akciju da se eliminišu iz morske sredine.

Janis Andrulakis, predsednik prefekture Heraklion, navodi da je evidentiran veći broj nezgoda koje je izazvala ova vrsta riba, poreklom iz Indijskog okeana.

“Već smo rekli vlastima Krita da obaveste turiste o agresivnoj vrsti ribe. Može da se pojavi na 20 mesta oko ostrva. Sećate li se slučaja deteta u Sitiju koje je ova riba ujela pre godinu i po dana? Moralo je na operaciju. Imali smo još jedan slučaj na Kalimnosu. Do sada se dogodilo osam incidenata. Ovo su samo slučajevi za koje znamo, a verujemo da ih ima mnogo više”, kazao je Andrakulis.

I direktor istraživanja u nacionalnoj laboratoriji, Jorgos Cerpes, potvrđuje da je bilo napada na ljude.

"Pojedini su se završavali amputacijom. Srebrnasta naduvača je jednom čoveku otkinula komad prsta dok je plivao. Imali smo i takvih situacija. Čovek može da vidi da se nešto sija i kreće. Zato je dobro da bude oprezan dok pliva", navodi Cerpes.

Srebrnasta naduvača je stigla u Sredozemno more preko Sueckog kanala. Reč je o izuzetno otrovnoj vrsti koja u mišićima, polnim žlezdama, jetri i koži sadrži termostabilni otrov tetrodotoksin.


Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali je u Japanu gastronomski specijalitet poznat kao "fugu", koji se zbog smrtonosnog otrova priprema na specijalan način.

Smatra se da je termostabilni otrov nekoliko stotina puta jači od cijanida.

(Telegraf.rs)

Video: Momak baca ribu u vis, a orao je hvata u letu: Neverovatna scena veze čoveka i ptice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA