Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronađen 400 godina star skelet "deteta vampira": Ukopan sa katancem oko noge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su ranije ove sedmice u poljskom gradu Pien iskopali 400 godina star skelet "deteta vampira", objašnjeno i otkud ovaj naziv

  • 0
Arheolog Arheologija Arheološki radovi Vlajkovićeva Skupština Srbije podzemna garaža Foto: Mateja Beljan

U Poljskoj je pre nekoliko dana pronađen skelet deteta, star oko 400 godina. Dete, za koje se pretpostavlja da je u trenutku smrti imalo između pet i sedam godina, sahranjeno je s licem prema zemlji i katancem oko noge. Reč je o praksi za koju se verovalo da se njome sprečava da se osoba probudi iz mrtvih, otud i bizaran naziv za pronalaz - "dete vampir".

"Katanac je pokazatelj da su se ljudi plašili ovog deteta i nakon njegove smrti", rekao je arheolog Darius Polinski za portal Live Science.

Naglasio je da je ovo prvo dete pronađeno ovako zakopano, jer se obično ta praksa primenjivala za odrasle. Grobnica u kojem je pronađen skelet nalazi se izvan crkvenog groblja.

Polinski je ukazao da oni koji su sahranjeni na ovom području ili nisu bili dovoljno bogati da se sahrane na crkvenom groblju ili zbog toga što su bili "napuštene duše".

Na ovom području je prošle godine pronađena ukopana "žena vampir". Polinski je istakao da ta sintagma nije korišćena u vreme kada su sahranjeni, odnosno da se kasnije počela upotrebljavati.

I "žena vampir" je imala katanac oko noge, ali za razliku od "deteta vampira" imala je srp preko vrata.

Polinski je naveo da ovo pokazuje tradiciju postupanja prema ljudima koji su bili "drugačiji" te da je postojao isključujući odnos prema njima. Prema njegovim rečima, spomenuta groblja su bila za one koje je trebalo zaboraviti.

Slične prakse postojale su i u drugim delovima istočne Evrope, u strahu da bi mrtvi mogli proganjati žive.

Skelet pronađenog deteta premešten je na poljski Univerzitet "Nikola Kopernik" radi nastavka istraživanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA