≫ 

Šta smete, a šta nikada ne treba da date psu od svoje hrane?

Vrlo često svom psu dajemo našu hranu iako nismo sigurni kako će ona delovati na njega. Ovde možete saznati koja hrana je sigurna, a koja može poslati vašeg ljubimca pravo kod veterinara

  • 0

Ljubitelji pasa dele svoje srce i domove sa svojim četvoronožnim ljubimcima i često ne mogu da odole, a da ne podele i svoje omiljene namirnice sa njima. Međutim, mnoge namirnice koje ljudi jedu, poput voća i povrća, mogu da naprave haos u digestivnom traktu psa, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme. S druge strane, neke od naših namernica mogu da se uvedu u pseću ishranu jer će im poboljšati zdravlje, dati snagu kostima ili poboljšati imunitet na alergije.

Stručnjaci Udruženja američkih odgajivača otkrivaju koje su to najčešće namirnice koje dajemo psima, koje smemo, a koje ne smemo da im dajemo.

Hleb

Da, psi mogu da jedu hleb.  Male količine običnog hleba (bez začina) neće izazvati probleme kod vašeg psa, ali mu neće pružiti ni zdravstvene koristi.  Hleb nema nikakvu hranjivu vrednost za njih. Ipak, ukoliko psu dajete hleb nije loše znati da je domaći hleb bolja opcija od hleba kupljenog u prodavnici ili pekari  jer taj hleb ne sadrži konzervanse.

Sir

Da, psi mogu da jedu sir u umerenim količinama, ukoliko pas podnosi laktozu. U tom slučaju, sir može da bude odlična poslastica. Netolerantnost na laktozu kod pasa je retka pojava ali je moguća.  Međutim, mnoge vrste sireva mogu da imaju visok sadržaj masnoća, pa se preporučuje da se psu daju manje masne vrste.

Kukuruz

Da, psi mogu da jedu kukuruz. Zapravo, on je jedan od najčešćih sastojaka u psećoj hrani.

Jaja

Da, psi mogu da jedu jaja.  Jaja su sigurna za pse sve dok su u potpunosti kuvana. Kuvana jaja su dobar izvor proteina.

Čokolada

Svi znamo da psi ne treba da jedu čokoladu.  Ovo nije samo urbana legenda. Čokolada sadrži toksične materije koje zaustavljaju metabolički proces kod psa. Čak i samo malo čokolade, posebno tamne čokolade, može da prouzrokuje proliv i povraćanje. Velike količine čokolade mogu da prouzrokuju nepravilnu funkciju srca, pa čak i smrt.  Zato je neophodno da se što pre obratite veterinaru ako ste slučajno dali psu čokoladu ili je nekako sam uspeo da dođe do nje.

Riba

Da, psi mogu da jedu ribu. Ona sadrži dobre masti i aminokiseline što povoljno utiče na zdravlje psa. Losos i sardine su posebno  korisni - losos zato što je bogat vitaminima i proteinima, a sardine jer imaju meke kosti koje se lako vare i dobar su izvor kalcijuma.

Izuzetak su ribe sa oštrim kostima jer njih morate da vadite, što može da bude zamorno ali pas može da se zadavi sa nekom od takvih kostiju. Savet je da se pas nikada ne hrani sa sirovom ribom, već samo sa skuvanom i ohlađenom, a unos ribe je potrebno ograničiti maksimalno na dva puta nedeljno.

Beli luk

Veliko ne! Beli luk može da stvori anemiju kod pasa, a primetićete tako što su desni kod psa bledo obojeni. Osim anemije, pas može da dobije povećan pritisak, povećan broj otkucaja srca, slabost i da kolabira. Ukoliko pomislite da je pas pojeo nekoliko češnjeva belog luka pratite kako se ponaša nekoliko dana, a čim primetite prve znake neobičnog ponašanja pozovite veterinara.

Sladoled

Ne, psi ne bi smeli da jedu sladoled.  Sladoled sadrži puno šećera i najbolje je da ga ne delite sa svojim psom. Ukoliko želite da mu date slatku poslasticu, a i da ga ohladite u vrelim letnjim danima, možete da zamrznete par komada jagoda, maline ili jabuke i da ga počastite slatkom i ledenom poslasticom.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA