Psi tragači u borbi protiv korona virusa: Prepoznaju zaraženog pre pojave simptoma?

Novi način borbe za otkrivanje kliconoša

  • 0
Labrador, pas tragač Foto: Pixabay

Stručnjaci kažu da bi posebno obučeni psi mogli pomoći u otkrivanju nosilaca opasnog korona virusa pre pojave simptoma. Koristili bi se kao i svi drugi psi tragači na aerodromima i graničnim prelazima u Velikoj Britaniji.

Obučeni psi prepoznaju hemikalije - isparavajuća organska jedinjenja koja su karakteristična za određene bolesti, a ima ih u urinu, izmetu ili dahu. Istraživači već koriste pse za otkrivanju malarije, nekih oblika kancera i Parkinsonove bolesti.

- Znamo da pojedine respiratorne bolesti menjaju miris tela, pa postoji velika verovatnoća da ih psi mogu osetiti - kaže šef Centra za kontrolu bolesti Londonske škole higijene i tropskih bolesti Džejms Logan.

- Ukoliko se pokažu kao pouzdani faktor prilikom uspostavljanja dijagnoze, psi tragači bi pokrenuli revoluciju u borbi protiv širenja COVID-19. Uvežbane životinje rade brzo i efikasno, a testovi bi se koristili samo tamo gde su neophodni - objašnjava izvršna direktorka udruženja za obuku i izgajanje pasa u medicinske svrhe Kler Gest.

Daily mail piše da bi psi posle šest nedelja obuke bili spremni za učešće u borbi protiv epidemije. Istraživači najpre moraju otkriti kako bezbedno izolovati uzorke virusa koji bi se koristili u obuci pasa.

Video: Tri prijatelja od korone pobegla u kućicu na drvetu

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA