≫ 

Uginuo medved Uško, prvi medved koji je uspeo da se kreće u invalidskim kolicima

Njegov hendikep nije ga naterao da odustane od života, uspešno je savladao korišćenje invalidskih kolica

  • 0
Medved Uško Foto: Profimedia

Hendikepirani medved, po imenu Uško, rodom iz Severne Makedonije, koji je živeo uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na severu Grčke, saopštila je danas nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

- Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medved na svetu koji je uspeo da se kreće u invalidskim kolicima - navela je grčka organizacija entuzijasta "Arkturos" (Arcturos).

- Uško je tokom svog kratkog života nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo - dodala je organizacija.

Medved je uginuo u ponedeljak u vrtu kojim upravlja Arkturos na planini Nimfeos, nedaleko od severne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Severnoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on nađen je sam u šumi.

- Veterinari i negovatelji su videli da Uško poseduje neverovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj meri. Medved je brzo prihvatio kolica - navela je NVO i dodala da je promenio troje kolica i postao redak primerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

"Arkturos", organizacija osnovana 1992. godine, prihvata medvede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije. Nazvana, po sazvežđu "Veliki medved", organizacija "Arkturos" pre svega se bavi zaštitom mrkih medveda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je pre dvadesetak godina izdejstvovala promene plana izgradnje auto-puteva na severu Grčke, da se ne bi remetile prekogranične "medveđe staze".

Video: Tužna životna priča petogodišnjeg mede napokon ima srećniji kraj

(Telegarf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA